(…)

A Smer hanyatlása szorosan összefügg az ország hanyatlásával. Jól illusztrálja mindezt a szlovákiai erdők állapota. Sokáig senki nem figyelt fel a csökkenésükre, mert mindenki azt feltételezte, hogy a fák nőnek, így a kivágásuk a természetes stabilitást szolgálja. És egyszeriben azt észleljük, hogy az egy helyben topogás időszakában erdeink fogyatkoznak, mivel a közömbös Fico kormány megengedte, az erdészeknek a féktelen fakivágást.

 

Ez nem csak a szlovák társadalom sóhaja az erdeink állapota láttán, melyre olyan büszkék voltunk eddig. Ez civilizációs hanyatlásunk fokmérője is. A fejlett országokban ugyanis a kormányok nem a fák kivágását, hanem azok telepítését támogatják. A The Economist azt írja, hogy Nyugat-Európa erdősít, Spanyolország például 1990-től mostanáig 28-ról 37 százalékra növelte az erdőterületeinek arányát, Olaszország 26-ról 32-re. Írország, ahol valaha szinte fa sem volt, ma területének 11 százalékát erdő borítja a kormány pedig a további erdősítést támogatja.

 

A szlovákiai erdők eltűnésével tehát civilizációilag távolodunk a nyugattól, mint ahogy iskolaügyünk és a szlovák egészségügy hanyatlása miatt is. Fico célja nem ez volt. Ez a következménye az általa vezetett korszak egy helyben toporgásának, hiszen a közszférában is érvényes, hogy ami nem mozog, az elhal.

 hirdetes_300x300  

 

(…)

Lehetséges, hogy Fico tudatosítja, hogy egymaga és színészi teljesítménye már kevés lesz, ezért segítségre lesz szüksége. Ez az egyedüli ésszerű indok arra, miért erőltette annyira, hogy a közmédia vezérigazgatója Jaroslav Rezník legyen. Megválasztása a legbaljósabb eseménye 2017-nek, melyért a Most-Híd mint koalíciós párt és maga Bugár Béla is felelősséggel tartozik.

 

Látható ugyanis, hogy Fico kész a hatalmát akár a demokrácia gyengítése árán is kitolni, a közmédia bekebelezése ennek vitathatatlan példája.

(…)

 

DenníkNMartin M. Šimečka: Slovensko 2017 – Už vidieť Ficov koniec. Čo bude potom?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!