Az állam, amelyik minden dolgozójától 9 havi tiszta fizetést vesz el adókon és járulékokon keresztül, most kötelezővé tenné a cégeknek a 13. bér kifizetését. Kissé megkésett április elsejei tréfa, nem gondolják?

 

Mikor Danko, alias Danko Kapitány újabb zseniális ötlettel állt elő a kötelező, tizenharmadik havi fizetés törvényesítéséről. Fico kormányfő, alias Fico alezredes a javaslatot provokatívnak tartja, felmerül tehát a kérdés, hogy egyáltalán gondolkodnak-e. Mármint hogy más is eszükbe jut-e a választópolgárok olcsó lefizetésén túl.

 

A 912 eurós bruttó fizetést kereső alkalmazottak nagyjából 700 eurót kapnak tisztán, a munkáltató bérköltsége 1233 euró. A tiszta bevétel és a munka tényleges költsége közötti különbséget, mintegy 533 eurót havonta, az adók és járulékok teszik ki. Ezek lényegében az állam és a biztosítók bevételét képezik.

 

 hirdetes_300x300  

Minden átlagbérért dolgozó alkalmazott az év folyamán 12 x 533 = 6396 eurót fizet ki az államnak. Mivel az átlagbéres alkalmazott tiszta bére 700 euró, a kötelező elvezetések miatt az állam több, mint 9 havi tiszta fizetéssel húzza őt le évente.

 

Ha az állam magasabb bérrel szeretné kényeztetni a munkavállalókat (vagy az egyéni vállalkozókat), a legegyszerűbb, amit tehet, ha jelentősen csökkenti a természetes személyeket súlytó adókulcsot, mondjuk 10 százalékra (vagy egyenesen megszüntetné azt).

 

Az adókulcs 10 százalékos csökkentésével az állam automatikusan minden alkalmazottnak és egyéni vállalkozónak a tizenharmadik fizetésnek megfelelő összeget juttatna, anélkül, hogy terheket róna ki bármelyik munkáltatóra. (…)

 

 

eTrend.sk, Megaakcia: Štát vám vezme 9 čistých miezd a sľúbi 13. plat

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!