(…)  Nekünk, magyaroknak mindig fájni fog a trianoni „rablóbéke” (ez volt a marxista minősítés), nem feledjük a tért, ahol hazánk történelmének annyi felemelő vagy fájdalmas eseménye történt, de nálunk ismeretlen az a zsigeri gyűlölet, amit egyes szomszédaink elvakult nacionalistái tanúsítanak magyar polgártársaik iránt. (…)

 

A Szovjetunió felbomlásakor pár éven át szoros, meghitt viszonyban voltunk területben és népességben legnagyobb szomszédunkkal, Ukrajnával. Ostoba és hamis mese, hogy az Antall-kormánynak módjában állt volna módosítani a magyar-ukrán határt, viszont új szomszédunk szerződésben vállalt kötelezettséget magyar kisebbsége jogainak biztosítására, sőt valamiféle területi és kulturális autonómiára is tett ígéreteket.

 

A 25 éve tett ígéretekből kevés valósult meg, és Ukrajnában is megjelent a kisebbségellenes nacionalizmus, de a vezető politikusok és pártok ettől elhatárolták magukat. (…)

 hirdetes_300x300  

 

Mindezek fényében érdemes drukkolnunk Ukrajnának, támogatni az Európai Unióval megkötött társulási és szabadkereskedelmi egyezményét, és sajnálkozni, hogy Hollandia egy nem kötelező érvényű népszavazáson – a választójoggal rendelkezők harmadának részvétele mellett – 61:39 arányban elutasította a szerződés ratifikálását? Ha nemzeti érdekeinkből indulunk ki – és szabad másból? -, úgy a válasz egyértelmű: magyar érdek a független, demokratikus, gazdaságilag sikeres Ukrajna, mely mentes a korrupciótól, amellyel vámok nélkül tudunk kereskedni.

 

(…)

 

Ha saját erőből ez a szerencsétlen ország nem képes megfékezni az éles belpolitikai vitákat, akkor erre csak „Brüsszel” kényszerítheti rá, éppen a társulási szerződés pontjaival. Ukrajna eltaszítása Oroszország számára látszólag talán siker lenne, a valóságban azonban súlyos kolonccal terhelné a válságos helyzetben lévő orosz gazdaságot.

 

Sérti ez a szerződés Oroszország érdekeit? Nem. Az Ukrajna elleni háború következtében ma gyakorlatilag nincs kereskedelmi forgalom a két ország között. Abból csak előnye származna Moszkvának, ha nyugati szomszédjában a nyomor és a politikai bizonytalanság helyébe a stabilitás lépne. (…)

 

Az egyezmény nem nyit utat ukrán állampolgárok vízummentes utazásához, és nem ígéri az országnak az EU-tagságot. A hollandok 20 százaléka valójában nem Ukrajna társulására mondott nemet, hanem az unióra. Ennek az önsorsrontó gondolkodásnak az orvoslása viszont csak az EU fogyatékosságainak kiküszöbölésével, radikális reformjával képzelhető el.

Heti Válasz – Jeszenszky Géza: 

Visszakaphattuk volna Kárpátalját? Ostoba és hamis mese az Antall-kormányról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!