Bevezetőként fogalmazzunk meg néhány feltevést. Az adóparadicsomok létezése két okból probléma. Először, olyan pénzek tűnnek el rajtuk keresztül, amelyeket alapesetben az állam kapott volna meg. Az az állam, ahol adófizetők élnek, dolgoznak és vállalkoznak,  szolgáltatásokat vesznek igénybe.

 

Másodszor: az adóparadicsomokban milliókat és milliárdokat rejtenek el, melyek származása teljesen jogos, hogy érdekel minket.

 

Az adóparadicsomok azért létezhetnek, mert kereslet van irántuk. A kormányok csendben tűrték a létezésüket, aztán – ahogy ez lenni szokott – lassan, nagyon lassan elkezdték oldani a problémát. Hogy az adóparadicsomokban eltűnő rejtett pénzek ügye valaha megoldódik-e, kérdéses. Mert az említett kereslet nem csak a cégek részéről áll fenn, hanem a politikusok részéről is. (…)

 

 hirdetes_300x300  

(…) Az, amit a Süddeutsche Zeitung, BBC, Panama és a Guardian közzé tettek, nagy dolog. Nagyobb és károsabb, mint bármelyik leleplezés. Mert magában hordozza a legrosszabbat: erkölcsi kudarcot, az elitbe vetett bizalom további romlását, némely esetekben (bár nem mindegyikben) egyszerű lopást. Mint egy világméretű Gorilla-botrány. Mindannyian sejtettük, hogy van ilyen, de egyszer csak ott áll feketén-fehéren. (…)

 

Csehországban 283  nevet láthatunk a dokumentumokban. Hogy mennyi szlovák vonatkozású név lehet ott, egyelőre nem tudjuk. (…) A Panama Papers megmutatott egy darabkát a mocsokból. Ha azt gondolja, hogy  ez egy nagy darab, akkor ön nyilván naiv. (…)

 

HNonline.sk, Marcela Šimková: Komentár šéfredaktorky HN: Napľuli vám do tváre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!