Ezeket a sorokat Csehszlovákia létrejöttének 98. évfordulója alkalmából írom. Szlovákia rendelkezik a legtöbb munkaszüneti nappal és ünneppel az EU-ban, (…) ennek ellenére eddig nem volt kellő politikai akarat közéjük sorolni Csehszlovákia létrejöttének emléknapját. (…)

 

Mivel október 28. nem szerepel az ünnepeink között, annál inkább meg kell róla emlékezni, mert Csehszlovákia megalakulása nélkül önálló, független Szlovákia sem létezne. (…)

 

Miért? Mert ha Szlovákia 1989 novembere után önállóan, saját maga vitte volna véghez a gazdasági reformokat, akkor azok sokkal inkább hasonlítottak volna a románhoz, a bolgárhoz, az ukránhoz, mint lengyelhez vagy a csehez (csehszlovákhoz).

 

 hirdetes_300x300  

Tehát a gazdasági reformok jobban hasonlítottak volna egy régi rendszer spontán, kaotikus széteséséhez, ami nélkülözi az új rendszer szervezett kialakulását. A reformok megkezdésének kulcsszerepét pedig Csehszlovákiában a cseh közgazdászok vállalták fel, élükön Václav Klausszal. (…)

 

(…) Ha Szlovákiának nem lenne erős magyar kisebbsége (amit szintén Csehszlovákia 1918-as megalakulásának köszönhetünk), akkor az 1998-as választások után is Vladimír Mečiar kormányozta volna az országot, és az EU és NATO integrációból határozottan kizártak volna bennünket – és viseltünk volna annak minden gazdasági, társadalmi és geopolitikai következményét. (…)

 

HNonline.sk, Ivan Mikloš: Ako nás Česi a Maďari zachránili

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!