(..) Mi – s itt a „mi” alatt azon európaiak értendők, akiket megtámadtak, vérüket ontották, kamionnal a belüket kisajtolták, vagy mindez bármikor megtörténhet velük –, szóval mi, üzeni Merkel asszony, erősek vagyunk.(..) Most pedig Hollande elnök a Merkellel történt telefonbeszélgetése után közleményt adott ki az ismert motívummal: „A terrorizmus elleni könyörtelen harc nem mehet a demokráciáink értékeinek és az életmódunknak a rovására.”

 

A Die Welt szeptember 15-i számában idézi Merkel javaslatát, amely szerint a menekültáradat egy részét teherautó-sofőrökké kellene kiképezni, mert arra szükség van (a munkájukat féltő német fuvarozók más állásponton voltak). A kamionos tömeggyilkosság fényében Merkel nagy ötlete sajátos fénytörésbe került. (..)

 

Gyönge politikusok megint hajtogatják, hogy erősek vagyunk. Azt kellene inkább mondaniuk: erősek vagyunk, mert nem mi voltunk a kamion alatt. A tizenkét halott dacosan hallgat Európa és a demokrácia erejéről. A német rendőrség tudta, hogy a dzsihadisták merényletet terveznek, de amíg a sugallat az, hogy te erős vagy, nyugodtan vásárolj, menj a tömegbe, költsd a pénzed, mutasd meg a terroristáknak, hogy nem félsz, addig senki sem lesz óvatos.

 

 hirdetes_300x300  

De mi lesz akkor, ha a franciák, a belgák meg a németek nem képesek élni a mindennapjaikat többé, mert elszorul a torkuk, ha kimennek az utcára? Az európai ember nem tud permanens félelemben élni, ha erre kényszerül, akkor föllázad. Kinek jó az? Politikusaiknak, akik szeretnének a székükben maradni, semmi esetre sem.

 

(..) Vajon miért baj az, ha Európa beismeri, hogy fél? Nem ez az első lépés egy új stratégia kialakítása felé? Még mindig az a fontos, hogy a potenciális áldozatok nehogy arra a csúnya következtetésre jussanak, hogy a berlinieket élő húsból készült, kamionkerekek alá való útburkolatnak használó más vallású kiiratkozott a civilizációból? Nem, ilyet elképzelni se szabad! Hová lesz a tolerancia? (..)

 

Az lenne a bátor, aki minden terrortámadás után megacélosodik, demokráciát kiabál, és az erőről hablatyol ebben a legyöngült Európában? Nekem az a Berlinbe vetődött magyar a bátor ember, aki száz méterre a szörnyű merénylettől mindent látott, és egész valójában megrendült. Nem a közhelyeket hajtogatta. Eliszonyodott a rettenetes mennyiségű vértől. Nem hazudta, hogy minden a rendes kerékvágásban van. Látta, semmi sincs a helyén.

És ezzel szembe tudott nézni.

 

mno.hu – Körmendy Zsuzsanna: A berlini lecke

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!