Utcai hangszórók éktelen harsogása visszhangzik mindenfelől Helemba takaros házai között. Előbb a magyar Hooligans együttes dala üvölt, majd egy nő teszi ugyanezt. Szlovákul kiabál. Az Ipoly túloldalán járunk, egy szinte kizárólag magyar ajkúak lakta 700 lelkes falucskában. – Innen nem vezet út sehova. Csak visszafelé, vagy a temetőbe – magyarázza az utcán a középkorú Csaba. – Nemcsak híd, de vezetékes gáz sincs a faluban. Gáz már nem kell, mert drága, de híd igen! – nyomatékosít.

 

A magyar–(cseh)szlovák határon 33 átkelő volt, ma 4 van. Ezek egyike az ipolydamásdi, ahol ma is látható a régi hídhely. A trianoni döntéssel kettéválasztották a kulturálisan és gazdaságilag egységes régiót. Fotó: Magyar Nemzet

 

A helembaiak és a folyó túloldalán fekvő ipolydamásdiak 17 éve küzdenek egy átkelőért. Az áradáskor valósággal megvaduló folyó akkor mosta el az ünnepeken a lakosok előtt is megnyitott katonai hidat. Ám hiába kötött kormányközi megállapodást 2012-ben Orbán Viktor Robert Fico szlovák miniszterelnökkel átkelők építésére, négy másik hídhoz hasonlóan egyelőre ez is csak kormányhatározatban létezik.

 

Az ipolydamásdi híd terveit – tudta meg lapunk – a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. készíti, pénz viszont még csak előkészítésre és tervezésre van – ez is súlyos milliókba kerül. Ám a megállapodás ellenére is bizonytalan, elkészülnek-e valaha az átkelők. Az Ipoly-völgyben tett utunkon az derült ki, ez inkább a szlovák félen múlik.

 hirdetes_300x300  

 

A Pest megyei Ipolydamásd polgármesterének, Rományik Ferencnek különösen szívügye a híd. 2000 óta már a hatodik hídterv készül, a korábbiak nem valósultak meg. A polgármesterről azt mondták, annyit talán csak Széchenyi István dolgozott hídért, mint ő. 2014-ben ugyanis az utolsó pillanatban ő járta ki a jogerős építési engedélyt az ötödik tervnek.

 

Egy pályázaton még pénzt is nyertek rá, mégsem jutottak aztán egyetlen kapavágásig sem: a szlovákiai Nyitra megye ugyanis kifarolt a projekt mögül, miután Milan Belica megyei elnök megalomániásnak minősítette az építményt. Még úgy is, hogy az ügyben Helembán tartott népszavazáson – az erős ellenkampány dacára – a szavazók 67 százaléka állt ki az átkelő mellett.

 

 

Rományik Ferenc nem adta fel. Ezt a ciklust is az Ipoly-hídra tette fel. Azt mondja, be kell látni: ennek a szegény, nehezen megközelíthető, munkanélküliségtől sújtott térségnek ez az egyetlen kitörési lehetősége. Tudja maga is: az ország GDP-je nem ettől fog kilőni, de megélhetést és jobb életminőséget adhat a folyó két partján élőknek, emellett a turisták számára is átjárhatóvá tenné a Dunakanyart. Most az előzőnél egy jóval szerényebb méretű hidat álmodtak, ezen teherautók nem haladhatnak át. Jó hír viszont, hogy Belica most támogatja az elképzelést, sőt: a megye megegyezett egy helembai ingatlan kisajátításáról, amelyre a majdani híd jobb megközelíthetősége miatt van szükség. Ez egy szélső, sarki ház a folyó előtt, ahol most éles kanyart vesz az út. A tulajdonosa, Nikolett szerint pénzt kapnak, és másik házat is választhatnak az ingatlanért cserébe.

 

Az 1,8 milliárd forintos költségűre becsült, helyben – a polgármester után – Feri hídként emlegetett átkelő engedélyezési tervei már elkészültek, véleményezésük zajlik. A NIF érdeklődésünkre azt közölte, ezután az építési engedélyek beszerzése következik. A megvalósításra az Interreg Szlovákia–Magyarország együttműködési programból remélnek forrást. A pályázat benyújtásának határideje november 3.; aminek azért van jelentősége, mert másnap megyei választást tartanak Szlovákiában.

 

A helembaiak ezzel együtt is bizalmatlanok: attól tartanak, hogy a szlovák megyei vezetésnek a választás miatt lett fontos a beruházás. Az ipolydamásdi polgármester viszont abban bízik, hogy 2020-ra megépülhet az átkelő. Pont ott, ahol a pontonhíd állt. A parton még a villanyvezeték és a kapcsolószekrény is megvan. A polgármester a helyszínen azt is megmutatta, hol futna majd a tervezett kerékpárút. – Ha még arra is sikerülne uniós pénzt nyerni, Szobtól egészen Párkányig tekerhetnének a biciklisek – mondja, hozzátéve, az átkelőt nem magáról nevezné el: ha rajta múlna, a Barátság híd nevet kapná.

 

(…)

 

Magyar Nemzet – Szabó Zs. László: Öt hidat ígértek, de öt év alatt egyetlen kapavágás sem történt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!