Az egységes Európa fő értéke a szolidaritás, amely reményt adhat, ellenszere lehet a populizmusnak és bezárkózás helyett a másik ember felé nyit – mondta Ferenc pápa az Európai Unió és a tagállamok vezető politikusait fogadva a Vatikánban.

 

A katolikus egyházfő olaszul mondott beszédében kijelentette, Európa emlékezetkiesésben szenved, elfelejtette, hogy a múltban mennyit fáradozott a “falak és megosztottság” megszüntetésén.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Ferenc pápa emlékeztetett az egységes és nyitott Európáért folytatott fáradtságos küzdelemre, amellyel sikerült lebontani a kontinenst megosztó falat. Úgy vélte, Európa elfelejtette az egykor elválasztott családok, a szegénység és a nyomor tragédiáját: “ott, ahol generációk vágytak a kényszerített ellenségesség ledöntésére, most azon folyik a vita, hogyan zárjuk ki korunk “veszélyeit”: nők, férfiak és gyermekek hosszú sorát, akik háborúk és szegénység elől menekülnek és csak lehetőséget kérnek, hogy saját maguknak és szeretteiknek jövőt biztosítsanak”.

 

 ”A migráció problémája mélyebb kérdést vet fel,  elsősorban kulturális kérdést. Milyen kultúrát mutat fel ma Európa? (..) Igazi távlat nélkül annak félelme kerekedik felül, hogy a másik elszakít bevált szokásainktól, megfoszt megszerzett kényelmünktől (..) Európa igazi gazdagságát mindig is lelki nyitottsága képviselte”

 

– mondta Ferenc pápa.

 

A katolikus egyházfő szerint a szolidaritás a leghasznosabb ellenszer a populizmussal szemben is: “a populizmus egoizmusból fakad (..) ismét európai módon kell kezdeni gondolkodni, hogy elkerüljük a szürke egyformaságot, az egyéni érdekek diadalát”.

 

(…)

 

MTI

Nyitókép: MTI/AP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!