Pár nap múlva lesz öt éve annak, hogy menesztették Robert Bezákot a nagyszombati érsekség éléről. Ez, valamint az utána történtek megosztották és a szlovák egyházat. A társadalom jelentős része megvetéssel tekintett az egyház vezetőségére, ám az, ami még ennél is rosszabb volt, hogy nem akadt senki, aki nyilvánosan fellépett volna, aki lecsitította volna a felborzolt kedélyeket, vagy csupán megszabta volna a határokat.

 

(…)

 

A menesztés mögött valószínűleg nem Bezák érsek személyes botránya állt, sem az, hogy leleplezte azokat a mesterkedéseket, amelyeket az elődje folytatott, s amelyek egészen a Római Kúriáig nyúltak. Az emeritus érsek viselkedése semmi ilyesmiről nem tanúskodott, inkább az ellenkezőjéről. Kétlem, hogy ha bármit is tudott volna, nem gyónta volna meg.

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt öt évben Robert Bezák mindenről nyíltan, és főleg nyugodtan beszélt. Nem vette figyelembe se a konvenciókat, se a tiltásokat. Az én hipotézisem szerint mindarra ami öt évvel ezelőtt történhetett volna, a pszichológiában keresendő a válasz.

 

(…)

 

Robert Bezáknak öt évvel ezelőtt egy nehezebb megmérettetéssel kellett szembeszállnia. Paradox módon akkor, amikor visszahívták, a befolyása sokkal nagyobb volt, mint azelőtt bármikor. Népszerűbb lett, a nyilvánosság pedig itta a szavát, bármit is mondott. Ilyen pozíciója egyetlen érseknek sem volt. Sajnos, Bezákot teljes egészében beszippantotta a menesztéséből származó trauma.

 

Az, ahogyan a menesztése után viselkedett, jelentős befolyással bírt a papok és szerzetesek fiatalabb generációjára. Azokra, akik a menesztett érsekkel szimpatizáltak, akiket ez a vita formált, és azokra, akik fokozatosan átveszik a felelősséget a rendjük, a rendházuk vagy a kolostoruk vezetése felett.

 

(…)

 

Bezák érseket mindegyikük tisztelte, sokukat ő szentelt pappá, és hatással volt rájuk. Soha nem okozott nekik problémát, hogy a témáról beszéljenek, öt évvel ezelőtt bátran kiálltak mellette: valakik nyíltan, valakik a híveik és a családjuk előtt. Azonban az elmúlt években egyre többet lehetett hallani a médiában a menesztett érsekről, akinek viselkedése, a kiállása és a beszéde egyre inkább zavarta azokat is, akik eddig mellette álltak.

 

Úgy gondolom, hogy ma már kijelenthetjük, hogy Bezáknak a visszahívása volt az, ami az új generációt formálta, nem pedig az, hogy utólag képtelen volt megbirkózni a saját szerepével.

 

(…)

 

Mindenkinek, aki magasabb szintre szeretne lépni, meg kell tanulnia a konfliktusokat kezelni. Enélkül nem megy.

 

Postoj.sk, Jaroslav Daniška: Ako zmenil Bezák mladú generáciu kňazov

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!