(…)

A szombati választás első kérdése az, hogy sikerül-e megőriznie a Smernek a hegemóniáját megyei szinten. A sikeresség azon fog múlni, hogy a pártnak sikerül-e megvédenie a megyeelnöki posztokat a bástyáknak számító megyékben, mint például a trencséni, zsolnai, eperjesi. Ezekben a kerületekben ráadásul nem helyi jelöltek indulnak, vagy olyanok, akikhez a Smer csatlakozott, hanem országszerte aktív politikusok. Juraj Blanár a párt alelnöke, Jaroslav Baška és Peter Chudík parlamenti képviselők. Ha a Smernek nem sikerül ezeken a területeken bizonyítania dominanciáját, akkor ez nyilvánvaló bizonyítéka lesz annak, hogy csökken a népszerűsége.

 

Másik kérdés, hogy az ellenzéki koalíciónak – élén az SaS, OĽaNO és KDH pártokkal – sikerül-e meglepetést okoznia és megszereznie legalább egy megyeelnöki posztot. Ilyen siralmas esélyeket Richard Sulík és Igor Matovič sem mondana, de ez a valóság.

 

Az SaS és  OĽaNO számára a választások előtt több dolog is kedvezett. A Smer népszerűsége csökken a felmérésekben, a párt a megyei küzdelmekbe több olyan jelöltet küldött, akik már több mint tíz éve megyefőnökök, az SNS pedig saját megyei játszadozásba kezdett. Ennek az lett az eredménye, hogy több megyében is egymás ellen versenyeznek a Smer és Danko jelöltjei.

 hirdetes_300x300  

 

 

Az elején reményteljesen nézett ki minden. Az SaS irányításával széleskörű ellenzéki koalíció jött létre az OĽaNO, KDH és néhány kisebb párt részvételével. Aztán viszont jöttek a személyes jelölések a megyei posztokra és nyilvánvaló volt, hogy nem lesz nagy politikai földrengés. Még a kötelezőnek számító Pozsony megye megszerzése is utópisztikusan hangzik.

 

(…)

A mostani választások harmadik fontos kérdése az, hogy Marian Kotelba és pártja meg tudja-e erősíteni kemény belépését a politikai színpadra. Nemcsak arról van szó, hogy Kotleba megvédi-e megyeelnöki székét Besztercebányán, hanem arról is, hogy sikeres lesz-e Milan Uhrík Nyitra megyében és hány megyei képviselőt sikerül szereznie az ĽSNS-nek.

 

Ha a megyei választások igazolják, hogy az ĽSNS egyre erősebb az országban, akkor Marian Kotleba nyugodtan elkezdhet készülni az elnökválasztásra.

 

Postoj.sk – Fico hrá o hegemóniu, Sulík o prekvapenie a Kotleba o etablovanie
kép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!