Míg az SaS népszerűsége morzsolódik, a Most-Híd repülhet a parlamentből.

 

Mikor Martin Poliačik a múlt héten bejelentette, hogy kilép a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártjából, a Progresszív Szlovákia a facebookon önmagát „az egyetlen autentikus proeurópai liberális pártnak” kiáltotta ki. Mire gondolhatott ekkor a Most-Híd szlovák szárnya?

 

(…) Csak feltételezhetjük, hogy azon a balliberális szavazók közül, akiknél a tavalyi választásokkor az SaS szóba sem jöhetett, a legtöbben a Most-Hídra adták le voksukat.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár Béla pártja tavaly 6,5 százalékot szerzett, a Focus ügynökség októberi felmérése szerint 6 százalékon áll népszerűsége, miközben a valószínűségi intervalluma 4,2 százalékpontnál kezdődik (vagyis 95 százalékos valószínűséggel a Most-Híd népszerűsége 4,2 és 7,8 százalékpont közé esik – a szerk. megj.).

 

Ha csak választóinak egy kis része is elpártol tőle, a parlamenti küszöb előtt végezheti. És itt vissza is kanyarodhatunk a szociálliberális választókhoz.

 

A következő parlamenti választásokkor már nem a rossz és a kevésbé rossz közül választhatunk. Semmilyen fogcsikorgató választási kényszer nem lesz az SaS-es Poliačik és a Most-Híd között. Ugyanis lesz egy teljesen balliberális értékrendű párt a palettán. Talán épp Poliačikkal a listáján. (…)

 

Mindez Richard Sulík pártját talán meggyengíti, csakhogy Bugárékat már kis mennyiségű választól átpártolása is 5 százalék alá küldheti.

 

És Robert Fico? Lehet, hogy ő már a tartalékterven gondolkozik: hogyan megtartani a hatalmat a következő választások után is, ha a Most-Híd már nem lesz? Talán megpróbál koalícióra lépni „az egyetlen autentikus, szlovákiai, proeurópai liberális párttal”. Egyébként is, Fico már nyár óta „Európa magjával” bombázza az értelmiségi elit tagjait.

 

Vajon ráharap a csalira a Progresszív Szlovákia?

 

Postoj.sk, Prečo by Poliačikov odchod zo SaS mal skôr znepokojiť Most-Híd

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!