Andrej Kiska államfő tegnap bejelentette, hogy ma kinevezi Peter Pellegrini új kormányát. Az államfő döntését két szempont szerint kell értékelni: az egyik az Alkotmány, a másik pedig az államfő megnyilvánulása arról, hogy átvezeti az országot a politikai krízisen. Kiska felhasználta Kováč államfő egykori irányadó esetét, amikor nem nevezte ki Lexát. De csak egyetlen egy esetben, amikor Rážról volt szó. Pellegrini gyors „druckeres“ ajánlatával már nem tudott szembeszállni. Miközben a Rážzsal kapcsolatos fenntartások ugyanúgy Druckerre is illenek.

 

(…)

 

Úgy vélem, hogy óvatosan kezdhetjük megfogalmazni a válság első tanulságait. Az államfő helyesen cselekedett, amikor elfogadta a parlamenti többség javaslatát és nem akarta kihasználni a helyzetet arra, hogy politikai felfordulást okozzon (lehetséges Zeman-féle forgatókönyv). Amennyiben Kiska olyasvalakire bízta volna a kormány vezetését, aki nem élvezi a többség támogatását a parlamentben, és új kedvencet jelölt volna ki az előrehozott választásokig, akkor bizony felborította volna a politikai rendet.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfő szintén helyesen cselekedett akkor, amikor elutasította Jozef Rážt. De ha többet szeretne elérni, és ki szeretné vezetni az országot a válságból, akkor arra már nem elég az, amit a politikában hosszú ideje képvisel. Sokkal nagyobb feltételeket, tiszteletet és tekintélyt kellett volna kialakítania. Ezt sajnos egyetlen sajtótájékoztatóval nem lehet elérni. Ezt hosszú időbe telik kialakítani. Nem arról van szó, hogy át kellene lépnie alkotmányos hatáskörét, hanem arról, hogy a viselkedésével nyomást gyakorolhatott volna a politikai szereplőkre, akik figyelembe vehették volna őt. Megelőzőleg.

 

Például úgy, ha nyilvános fellépéseivel általános feltételeket fogalmazott volna meg arra vonatkozóan, hogy milyennek kellene lennie egy belügyminiszternek, illetve azt, hogy mit vár Bugár Bélától és azoktól a képviselőktől, akik nélkül nincs meg a parlamenti többség. Kiska semmi ilyesmit nem tett, csak kivárt, így a hármas koalíció nyomásának tette ki magát. A Kormányhivatal (a Smer központja) és az elnöki hivatal közötti vitában egy sokkal erősebb elnök állt. Az utcai tüntetéseknek, az ország helyzetének és a Smer állapotának és káderkiüresedésének köszönhetően.

 

(…)

 

A gyenge államfőből eddig az erős kormányfő húzott hasznot. Most azonban a gyenge államfő, gyenge miniszterelnök kombináció vár ránk. Hogy röviden fogalmazzak: Pellegrini kormányfővé való kinevezésével a problémák biztosan nem oldódnak meg. Éppen ellenkezőleg.

 

Postoj.sk, Jaroslav Daniška: Slabý prezident, slabý premiér

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!