(….)

 

Múlt héttől világossá vált, hogy Fico és a Smer egy új, kissé váratlan, de annál veszélyesebb ellenfelet szerzett.

 

Amikor Andrej Kiska múlt héten bejelentette, hogy nem fog indulni másodszor a köztársaságielnök-választáson, akkor az történt, amit az utóbbi időben a politikai kulisszák mögött már sejteni lehetett: vagyis Kiska jövő júniusban befejezi a pályafutását, többé-kevésbé visszatér Poprádra, és legfeljebb a háttérből vagy a billbordokról egy Progresszív Szlovákia típusú politikai projektet fog támogatni.

 

 hirdetes_300x300  

Csakhogy Kiska mindemellett pár titkos mondatot is elkotyogott arról, hogy még nem tartja befejezettnek a politikai harcát, s jövőbéli terveiről az idei önkormányzati választások után fog nyilatkozni. (…)

 

Andrej Kiska új pártja

 

Az eddigi információink szerint Kiska legszűkebb körében a kettős gyilkosságot követően döntés született egy új párt megalapításáról. Minderről múlt hétig csak pár ember tudott. A párt konkrét elképzeléseit és Kiskának a pártban betöltött szerepét még az év folyamán  konkretizálják. Kiskára még találkozók és tárgyalások várnak azokkal az emberekkel, akiket minden bizonnyal megpróbál majd meggyőzni a pártjához való csatlakozásról. Emellett minden bizonnyal még több lesz azokból az emberekből, akik önszántukból fognak jelentkezni az új projektbe.

 

Lényegében sokan azzal számolnak, hogy Andrej Kiska jövőre, az államfői ciklusk befejeztével egy új párt elnökévé válik. És persze egy új párt vezéreként a kormányfői posztért is harcba száll.

 

(…)

 

Fico számára mindez rossz hír – amennyiben Kiska pártot alapít, az a Smer kárára teljesen megváltoztathatja a politikai palettát. Fico eddigi legnagyobb reménye a széttagolt és rossz viszonyokat ápoló ellenzék volt, amelyik még akkor sem lenne képes stabil kormányzásra, ha az elkövetkezendő választásokon legyőzné a jelenlegi kormánykoalíciót.

 

Kiska színre lépése jelentős mértékben kizárólag a Smer jövőbeli kilátásait veszélyezteti, hiszen az államfő Ficon és Kaliňákon kívül az összes koalíciós és ellenzéki vezetővel normális viszonyt ápol.

 

Ezért gondolkodhat az elkövetkezendő hetekben Robert Fico arról, hogy nem lenne-e kedvezőbb számára, ha nem várná meg a 2020-as rendes márciusi választásokat, hanem inkább valamilyen ürügy folytán előrehozott választásokat idézne elő. Az előrehozott választásoknak viszont még pár hónappal azelőtt kellene megvalósulniuk, mielőtt jövő év júniusában letelik Kiska megbízatási funkciója. Amennyiben a választói számára találna egy ilyen elfogadható ürügyet, akkor a parlamentben nem lenne nehéz megszereznie a 90 szavazatot, hiszen Kiska jövendőbeli pártja választói szempontból elsősorban az SaS-t és az OĽaNO-t veszélyezteti.

 

A szlovákiai politikai harc az elkövetkezendő napokban egy teljesen új fázisába léphet

 

Postoj.skPrečo bude Fico rozmýšľať nad predčasnými voľbami

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!