Az MKP már hat éve parlamenten kívül van. Ha most sem sikerül bejutniuk, az változást hozhat a párt vezetésében, és vélhetően a támogatók nagymértékű elpártolását is. Inkább feszültség, vagy remény uralkodik a pártban?

 

Érezzük az esélyét annak, hogy bejutunk a parlamentbe. Négy sikeres választás áll mögöttünk – önkormányzati, megyei, köztársasági-elnöki és európai parlamenti, melyeken legyőztük legfőbb ellenfelünket, a Most-Hidat. Nem foglalkozunk azzal, mi lesz akkor, ha nem sikerül. (…)

 

Az önök köztársaságielnök-jelöltje, Bárdos Gyula az elnökválasztás első körében csak 5,1 százalékot szerzett, miközben a magyarok az összlakosság 8,5 százalékát alkotják. Nem érzi ezt sikertelenségnek?

 hirdetes_300x300  

 

Nagy csalódás volt, hogy a Most-Híd és Bugár Béla nem támogatták Bárdos Gyulát. Pavol Hrušovský mellett álltak annak ellenére, hogy a felmérések alapján kezdettől fogva világos volt, hogy Hrušovskýnak nincs sok esélye. Vártuk, hogy a Most-Híd, mely főleg a magyar szavazatokból él, beáll Bárdos Gyula mögé. Olyan személyről van szó, aki összefog. A Csemadok elnökeként azokat is megszólította, akik nem szavaznak az MKP-ra. Pártérdekek miatt a Most-Híd nem támogatott minket. (…)

 


A magyar szavazatokért folyó harcba egy harmadik párt, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség is beszállt. Nem tartanak attól, hogy gyengíteni fogja önöket?

 

Igen, ezt a pártot a Most-Hídhoz közeli média támogatja. Úgy néz ki, hogy ez a párt a Most-Híd támogatására jött létre. Megpróbálják majd megszólítani a választóinkat. Meglátjuk, mennyire lesznek sikeresek. (…)

 

Ön szerint ez egy fantompárt, mely az MKP gyengítésére jött létre?

 

Nem tudom, ez csak spekuláció lenne részemről. De azt tudom, hogy az őket támogató internetes portálok a Most-Hidat is támogatják. (…)

 

Azt nyilatkozta, hogy a skót népszavazás példa az önök számára. Mire gondolt?

 

Néhány személy Szlovákiában azt terjeszti, hogy a kisebbség az mindig szeparatista hangulatú. A skót népszavazás ennek ellenkezőkét mutatja. A skótok hazára leltek Nagy-Britanniában, és a brit egység mellett döntöttek. Amennyiben mi is hazára lelünk Szlovákiában, mi is szerves részei leszünk ennek a társadalomnak. Ma is a részesei vagyunk, de sajnos egyre kevesebben és kevesebben. (…)

 

Zavarná önt, ha a muszlim közösség gyarapodna Szlovákiában?

 

Francia barátaim arról beszélnek, hogy a keresztények és a muszlimok együttélése nem megoldott téma. A németországi török kisebbség integrációja sem volt sikeres. Ezeket nem mi mondjuk, ők mondják. Az olykor túlzott politikai korrektség nem engedi, hogy nyilvánosan is megszólaljanak, de magánbeszélgetéseken elmondják, hogy az integráció sikertelen volt.  (…)

 

Amennyiben bejutnak a parlamentbe, kapcsolatuk a szlovák-magyar párttal, a Most-Híddal a konfliktusok után talán még nehezebb lesz, mint a szlovák pártokkal. El tudja képzelni az együttműködést?

 

A szlovákiai magyarok túlnyomó többsége azt akarta, hogy együtt induljunk a választásokon. Mi mindent megtettünk ennek érdekében, de sajnos, a Most-Híd képviselőinek merev elutasítása miatt ez zátonyra futott. A választások után azonban minden nyitott lesz, az élet kikényszeríti az együttműködés szükségességét, hiszen egy párt önmagában semmire sem képes.

 

Hiszek benne, hogy úgy, ahogy helyi szinteken a képviselőink együtt tudnak működni, a parlamentben is képesek leszünk erre. De ha az MKP a parlamentben lesz, a Most-Híd pedig kormányon, az nagyon különleges helyzet lesz. A  Most-Híd erre törekszik, hiszen Bugár Béla Robert Kaliňákkal együtt járja a falvakat tűzoltóautókat átadva.

 

SMEŠéf SMK: maďari sú iná menšina ako utečenci (Roman Cuprík, Marie Vrabcová)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!