A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt igazgatóhelyettese, Jozef Lutter még januárban feljelentést tett a Bašternák-ügyben, ugyanis akadályoztak egy rendőrségi razziát a nagyvállalkozó egyik cégének székhelyén. 

 

Mit gondol arról, hogy januári büntetőfeljelentése óta még ki sem hallgatták?

 

A feljelentést a főügyészségnek címeztem, ami a kerületi ügyészségre került át. Onnan pedig a megfelelő részlegre került. Eltart egy bizonyos ideig, míg áttanulmányozza az illető, kiosztja az ügyet és feldolgozzák a titoktartás feloldására vonatkozó kérelmet. Tudom, hogy ezt nem oldják meg egy hét alatt. Ezért nem lepett meg, hogy nem hallgattak ki.

 

 hirdetes_300x300  

(..)

Az esettel a rendőrségi felügyelet foglalkozott, amely a Robert Kaliňák-vezette belügyminisztérium alá tartozik, pedig ő érintett az ügyben. Bízik egy ilyen vizsgálatban?

 

Azért haboztam a feljelentés feladásával, mert kétségeim vannak afelől, hogy a jelenlegi állapotok közepette lehetséges-e alapos vizsgálatot lefolytatni. Ezt fel is tüntettem a büntetőfeljelentésben. Amit ott leírtam, úgy gondolom, hogy bizonyítani is tudom. Hogy ez elegendő lesz-e az eljárásban tevékenykedő szerveknek, azt nem tudom.

(..)

Elveszettnek látszik az ügy?

 

Mindenhol, még a felügyeleten is dolgoznak rendes rendőrök. Többségben vannak. Ha valamilyen furcsa dolog történik,  azt nem a nyomozók csinálják. Nem konkrét emberekben kételkedek, hanem a rendszerben.

 

Hogyan reagáltak kollégái és beosztottjai, amikor az utolsó pillanatban leállították Ladislav Bašternák cégének átvizsgálását?

 

Hat nyomozó dolgozott alattam. Ők tudják, hogy én magam is ingerülten reagáltam és milyen intézkedéseket tettem. Többet azonban erről nem mondhatok, ameddig fel nem oldják titoktartási kötelezettségemet és be nem hívnak kihallgatásra.

 

(..)

 

A lefújt Bašternák-razzia miatt távozott a rendőrségtől?

 

Ez volt az egyik legfőbb indok, de más dolgok is voltak. Abban az időben mentem el, amikor már csak egy év és egy hónap kellett volna a 25 éves szolgálati időm betöltéséhez. A legjobb évekről van szó, már ami a szolgáltai nyugdíjat érinti. De már nem volt hozzá gyomrom.

 

Kolázs: DenníkN

 

SME.skPolicajt, ktorý hovorí o marení razie u Bašternáka: Nemal som žalúdok na dianie v polícii

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!