Andrej Bán újságíró úgy döntött, hogy meg szeretné ismerni az ĽSNS tagjait és választóit, ezért kultúrházról kultúrházra jár, hogy az emberekkel az extrémizmusról beszélgessen.

(…)

 

Bán szerint annak ellenére, hogy a beszélgetések során az érzelmek gyakran győzedelmeskednek az érvek felett, van értelme az extrémistákkal beszélgetni.

 

Miért döntött úgy, hogy beszélgetéseket szervez az extrémistákkal?

 hirdetes_300x300  

 

 „(…) Már a választások előtt néhány héttel az egyes régiókban azt figyeltem, hogy miként növekedik Marián Kotleba pártjának a támogatottsága. Látszott, hogy nem a Kotleba párti kemény magról volt szó, hanem a csalódott és frusztrált emberekről. Velük is jó beszélgetni. Mindezt a saját tapasztalatom is igazolja. Ha szemtől szembe beszélgetsz egy agresszív emberrel, az a tisztelet jele, az érzelmek pedig lehullanak, hiszen az agresszió a félelem megnyilvánulása, nem a merészségé. A beszélgetések úgy kezdődtek, hogy megszólított az egyik olvasó, Michal Karako tervező, aki hasonlóképpen gondolkodott mint én, és közösen kezdtük megszervezni ezeket az akciókat.”

 

Milyen emberek járnak ezekre a találkozókra?

 

 „Az első csoportot a párt tisztségviselői alkotják. Ők a legagresszívebbek és a leghangosabbak. Nem is számítok arra, hogy a kétórás beszélgetés során megváltoztassák a véleményüket. A második csoportot Kotlebáék megrögzött ellenfelei képezik. A harmadik és legnagyobb csoportba pedig azok az emberek sorolhatók, akik még csak most formálják nézeteiket. Gyakran olyan fiatal, intelligens fiatalokról van szó, akik nem szeretnék a Smert választani, de az ellenzékkel sem szimpatizálnak. Én igyekszem felvilágosítani őket, hogy mi nem azért vagyunk ott, hogy tanácsot adjunk arról, kit válasszanak. (…) Számomra az legfontosabb, hogy erre a harmadik csoportra koncentráljak.“

 

Hogyan álltak hozzá ezekhez a beszélgetésekhez az ĽSNS tagjai?

 

 „Úgy tűnik, hogy fokozatosan stratégiát váltanak. Eleinte csak néhányan jártak, most már kimondottan megmozdulásokat szerveznek. Valószínűleg ez annak a következménye, hogy az egyik város a másik után elutasítja a találkozóikat.”

(…)

 

Sme.sk, Bán o debatách s kotlebovcami: Povedali, že Mazurek je ešte nevycválaný

Nyitókép: Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!