Bugár Béla ma Fico és Danko után a harmadik legerősebb politikus Szlovákiában, egyike a legnépszerűbbeknek (…)

 

Bugár Béla neve sokak számára a kollaborációt és az opportunizmust jelenti a választások óta. Egy olyan ember szinonimája lett, aki elárulta, félrevezette, eladta saját választóit. Még azok számára is, akik úgy döntöttek, hogy nem nemzeti hovatartozás alapján adják le voksukat (…).

 

Bugár Béla 26 éve jelen van a nagypolitikában, tagja volt a Mečiar ellenes ellenzéknek, részese volt a Dzurinda-féle reformkorszaknak, majd a Fico-ellenes ellenzéknek tagjává vált, ma pedig Fico épp Bugár Bélának köszönheti, hogy kormányozhat. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Bár néhány hónappal ezelőtt a Most-Híd lassan, de biztosan zuhant, az új helyzetet, melyet a Sieť szétbomlása eredményezett, Bugár körültekintően használta ki, megerősítetve hatalmát. (…)

 

Ha a Fico kormánya kihúzza a négy évet, lehetséges, hogy az új választások idején már a hatvanas éveit taposó Bugár elgondolkodik a nyugdíjba vonulásán. A környezetéből kiszivárgott információk szerint Bugár számára már tényleg ez lehet az utolsó választási időszak, és szeretné befejezni. De erre senki sem fogadna nagy összegben.

 

Bugár választóinak egy részét, főleg a szlovák nagyvárosokban élőket természetesen nagyon feldühítette és csalódást okozott nekik, hogy összeállt Ficoval, bár pártját ez különösebben nem rázta meg. Frakciója sem esett szét (…).

 

A Sieť szétesése és a sieťes képviselők integrálása után Bugár pozíciója erősödött és mosolyogva nyúlhat az után a minisztérium után, ami magyar választói számára igencsak értékes lehet: ez pedig a közlekedésügyi és régiófejlesztési minisztérium. Ha a választások után jobboldali kormány alakul, Bugár talán akkor sem ért volna el többet.

 

Ha a politika célja a hatalom és a befolyás megszerzése, illetve a választói többség igényeinek a kielégítése, akkor Bugár jól áll. Bugár Béla nem változott, mindig is hatalomorientált ember volt. Bár paradox módon ő maga sohasem vágyott a kormányba. A hatalom most a földön hevert, hát felvette.

 

A ficoellenes szlovák választókat valószínűleg elvesztette, pozitív érzelmeket sem vált már ki, de pártját talán megmentette. Egyáltalán nem kizárt, hogy ez a nagy politikai játékos a választások előtt  végül egyesítia z MKP-t és a Most-Hídat. Ami akár 8 százalékot is hozhatna számára. Cinizmus? Inkább pragmatikus.

 

Mert a pragmatizmus, erős hatalmi ösztön és különleges karizma – ez Bugár Béla.

 

Sokan azonban épp őmiatta nem bíznak már a politikában, mert ez a politikai stílus már túllépte az elfogadható cinizmus határát. Amiben Bugár Bélának, ennek a szimpatikus kisvárosi fiúnak jelentős szerepe van.

 

.tyzden.sk, Eva Čobejová: Béla klame telom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!