Van az ellenzéknek további terhelő információja ezzel a botránnyal kapcsolatban? 

 

Igen, igen, igen. Vannak további információink ezeknek a lakásoknak az adásvételével kapcsolatban, ezeket rövidesen megosztjuk a nyilvánossággal.
Hogyan jutnak hozzá a terhelő információkhoz? 
Részben különböző adatbázisokban, a cégjegyzékben kutatunk, de egyre több adatot kapunk a hétköznapi emberektől is. A hozzánk eljuttatott információk alapján Robert Kaliňák számos piszkos ügybe, spekulációba keveredett bele. Emlékezzünk csak vissza, a botrány kirobbanásakor a Bašternák-ügy arról szólt, hogy ez a férfi csalás útján 12 millió eurónyi adót igényelt vissza, és az ügy kivizsgálását nagy valószínűség szerint Robert Kaliňák utasítására eltussolták. Később Kaliňák maga ismerte be, hogy számos érdekeltség köti Bašternákhoz, nyomoznunk sem kellett.
Ön szerint valóban nincs más megoldás, mint az utcára vinni a politikát, és tüntetni? 
Nem kellene az utcára vinni abban az esetben, ha – ahogyan arra Andrej Kiska államfő is rámutatott – azok, akik érintettek ebben a botrányban, tudatosítanák a helyzetüket, és végre úgy viselkednének, ahogyan ilyen helyzetben egy felelős politikusnak viselkednie kell. Robert Kaliňákkal kapcsolatban fennáll az összeférhetetlenség esete is, hiszen ezt az ügyet a rendőrségnek kell kivizsgálni, melynek élén, közvetve ugyan, de ő áll. Emiatt egyre feszültebb a hangulat.
Ön lát esélyt arra, hogy Kaliňák esetleges távozása után ezt az ügyet valóban függetlenül kivizsgálják a hatóságok? 
Nagyon fontos lenne, hogy első lépésben lecsillapodjanak a kedélyek, Kaliňák távozása ezt elősegítené, második lépésben a Bašternák-ügy és a hasonló botrányok alapos és független kivizsgálásának kellene következnie. Lehet, hogy optimista és idealista vagyok, de szeretném hinni, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), az adóhatóság és az illetékes szervek valóban megfelelően fognak eljárni.
Nincs nehéz dolguk, a B. A. Haus tevékenységének áttekintése triviális feladat, csupán néhány telekvásárlásról, azok bérbeadásáról, néhány kölcsönről és egyszerű tranzakciókról van szó. Ez még egy kezdő nyomozónak is gyerekjáték. Nagyon fontos az is, hogy Robert Kaliňák helyére csak szavahihető, hiteles ember kerülhet.
Közvetlen munkatársai, mint például Tibor Gašpar rendőrfőkapitány, nem jöhet szóba. Simán el tudom képzelni, hogy az új belügyminisztert az egyik koalíciós partner adja. Ez egyben garancia lehetne arra, hogy Kaliňák elveszti befolyását a belügy szerveinél.
Jozef Mihál: a hatóságoknak nincs nehéz dolga (interjú, forrás: ujszo.com)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!