A Kassai Magyarok Fóruma (KMF) polgári társulás 2017. március 6-a és április 26-a között nyelvhasználati felmérést végez Kassán.

 

Az anonim kérdőívet mindenki kitöltheti, aki legalább egy évet élt, dolgozott vagy tanult Kassán. A felmérés célja felderíteni azt, hogy Kassán hol, mikor, és milyen gyakran beszélnek (beszéltek) magyarul az emberek. Ezenkívül lehetőség nyílik arra, hogy a válaszadók javaslatot tehessenek, hogy milyen módon lehetne Kassán még több helyen használni a magyar nyelvet.

 

 

 hirdetes_300x300  

A kassai magyarság különleges helyzetet képvisel, hiszen hatezernél több magyar nemzetiségű él a városban (és kb. ugyan ennyi magyar jár ide dolgozni), de a nagyvároson belül az arányuk nem éri el a 20%-ot, így minimálisak a magyar nyelv használatának törvényesen garantált lehetőségei. Mivel nagyon keveset lehet tudni ennek a szétaprózódott közösségnek a nyelvhasználati szokásairól, ezért szeretné most a KMF felmérni a valós helyzet.

 

A kérdőíveket nyomtatott formában, a kassai Csemadokban (Kovács utca 38.) és a Rovásban  egykori Szent László utca 34.) lehet kitölteni. Vagy elektronikus formában a www.facebook.com/kassaimagyarok oldalon keresztül.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!