Egy nemrég elvégzett felmérés szerint a mobilon facebookozó felhasználók száma megközelíti az 1,7 milliárd főt. Kiszámították azt is, hogy minden regisztrált felhasználó körülbelül másfél eurót hoz havonta Zuckerbergnek és társainak. A közösségi oldalnak nem csak anyagi, reklám felület és egyéb marketing vonzata van, hanem társadalmi-szociális vetülete is.

 

A mindenre rámutató statisztikusok kimutatták azt is, hogy a 19 és 35 közötti korosztály napi 215 percet töltött el facebookozással, 2013-2014-es mért időszak között. Valószínű ez a szám azóta növekvő tendenciát mutat.

 

 

 hirdetes_300x300  

Vizsgáljuk meg közelebbről milyen hatással van ez az emberekre és ezen belül a legveszélyeztetettebb rétegre, a 30 alatti korosztályra.

 

A facebook káros hatásai

 

Pszichológusok szerint az oldal veszélyeket rejt magában a gyenge önértékeléssel rendelkező fiataloknak, főleg akkor mikor ismerőseik pozitív élményeiről, sikereiről olvas. Ha egy szerényebb anyagi körülmények között élő, vagy nem a legjobb testi adottságokkal rendelkező tinédzser barátai lájkokban gazdag megosztásait látja, frusztrálttá válhat.

 

Ezáltal belekerül egy olyan kényszer állapotba, hogy olyan képet alakítson ki magáról, amely valójában nem az egyéniségét tükrözi, viszont másoknál nagyobb elismertségre tesz szert. A hamis önkép később az élet más területein is rossz vágányra viheti.

 

1,14 milliárd ember már kizárólag telefonról facebookozik. Kép: hvg.hu

 

Az önámításon kívül egyéb veszélyek is leselkednek gyermekeinkre. Előfordulhat,hogy olyan emberekkel köthetnek barátságot, akiknek becstelen szándékai vannak, vagy egyszerűen csak olyan függőséget okoz, ami felülmúl minden más tevékenységet. Természetesen a tudatos felhasználó a maga javára is tudja fordítani e modern kor vívmányát. Barátaikkal tarthatják a kapcsolatot, messzebb elő ismerősöket találhatnak meg a segítségével, hasonló gondolkodású vagy érdeklődésű csoportokhoz csatlakozhatnak.

 

Alternatív valóság helyett való világ

 

Nagyon fontos, hogy rávezessük őket arra, hogy a realitás a valós élet sokkal színesebb, érdekesebb, mint kibertér az alternatív valóság. A lájkok által vezérelt hamis világban örökké visszaigazolást várnak és ennek hiánya idegessé, türelmetlenné teszi őket.

 

 

Mint minden az életben ez is az egészséges egyensúly függvénye. Szülőként a mi felelősségünk, hogy gyermekeink mennyi időt töltenek el a neten és az is milyen tartalmakat néznek. A feladatunk az, hogy rámutassunk arra a hasznos időtöltésnek egyéb formái is vannak. A sport a testmozgás a szabadban eltöltött idő mind a személyiségük pozitív irányban történő elmozdulását segíti elő.

 

Fontos az is, hogy a könyvek újra visszanyerjék régi fényüket, szerettessük meg velük, mert az olvasmányélményekből szerzett tudás  pótolhatatlan és elengedhetetlen a világról való tudás megszerzéséhez.

 

Dian Csaba

 

Nyitókép: icuccok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!