Szlovákiában és Csehországban március 28-án, Jan Amos Comenius születésnapján tartják a pedagógusnapot. Más országokban október 5-én mondanak köszönetet munkájukért.

 

A tanárok munkáját nem értékelik eléggé…

 

Jan Amos Comenius pedagógus, filozófus, teológus és író születésének napja – március 28. – még az egykori Csehszlovákiában vált pedagógusnappá.

 

 hirdetes_300x300  

Comenius (1592–1670) műveivel, nézeteivel és pedagógiai tevékenységével világszinten a szakma egyik legjelentősebb alakjává vált. Egy olyan pedagógiai és tudományos rendszert dolgozott ki, amely megelőzte a korát. A pedagógusok napján a diákok és a társadalom értékeli a tanárok áldozatos munkáját. A köztársasági elnök, az oktatásügyi miniszter, valamint az önkormányzati régiók képviselői ezen a napon ünnepélyesen kitüntetik a pedagógusokat és beszédükben felhívják a figyelmet arra, hogy az oktatás a prioritások közé tartozik, elismerve, hogy a tanárok munkáját nem értékelik eléggé.

 

A pedagógusok évenkénti kitüntetésének hagyományát Szlovákiában 1999-ben Milan Ftáčnik korábbi oktatásügyi miniszter élesztette fel. Az ENSZ 1993-ban jelentette be a nemzetközi pedagógusnapot, az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet pedig 1996-ban ezen a napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, 150 paragrafusból álló határozatot.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: ferratum.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!