Nemcsak a nyilvános felsőoktatási intézményekben csappant meg a hallgatók száma, de a magán felsőoktatási intézményekben is, ahol az éves tandíj összege ezertől kétezer euróig terjed.

 

A szlovákiai magán felsőoktatási intézmények virágkora 2011 szeptemberében volt, amikor az intézményekben a levelező tagozatos és a külföldi hallgatókkal együtt 38 075 diák tanult. Tavaly ugyanebben az időszakban jócskán lecsökkent a hallgatók létszáma, hiszen szlovákiai magánfőiskolákon mindössze 19 694 diák tanult – derül ki a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI) adataiból.

 

A 12 magán felsőoktatási intézmény közül 2011 óta csupán két intézmény volt képes arra, hogy megnövelje a hallgatói számát. Az egyik a pozsonyi Médiaakadémia. Igaz, ez a főiskola csupán 2011-ben kezdte meg pályafutását, és akkor csupán tíz hallgatóval rendelkezett.

 

 hirdetes_300x300  

 

A másik magánfőiskola a Selmecbányai Zene és Művészeti Akadémia, amelyik inkább egyénekként, mintsem tízesével számolja a hallgatóit.

 

2011 és 2016 között a legnagyobb százalékos csökkenést a Szakolcai Közép-európai Főiskola jegyezte: a diákjainak száma 76 százalékkal csökkent.

 

Forrás: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!