A világ legszegényebb országaiban az alapvető élelmiszerek ára elérheti akár az egy napi keresetet is, ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy a gazdasági válságban szenvedő országokra.

 

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár egy több száz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet – derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat során kiszámolták, hogy az egyes országokban egy tál hétköznapi étel ára az átlagos napi bevétel hány százalékának felel meg.

 

A különbség nagyon éles a gazdag világ és a szegény országok között: New York-ban például egy egyszerű ételt, mint amilyen a babpörkölt, 1,2 amerikai dollárból (1 euró) meg lehet főzni – ez az összeg az átlagos napi bevétel 0,6%-a. Ám Dél-Szudánban egy tál hasonló étel ennek a 268-szorosába kerül, ami arányosítva 321,7 amerikai dollárnak felelne meg (kb. 272 euró).

 

 hirdetes_300x300  

Az érintett országok pénznemében kiszámolták, mennyi az egy fogáshoz megvásárolt hozzávalók ára. Az egy főre jutó GDP-ből – az ország pénznemében – meghatározták az átlagos napi keresetet is. Végül megállapították az étel és a napi kereset arányát: a napi kereset hány százaléka szükséges a hozzávalók beszerzéséhez, amelyből mindössze egy fogás készíthető el. Az összeget úgy számították ki, hogy egy fejlődő ország élelem-napi kereset arányát alkalmazták, és egy New York-i fogyasztó napi költségvetését vették alapul.

 

Fotó: kairosphotos.photoshelter.com

A tanulmány szerint a legrosszabbul teljesítő országok között szerepel a Dél-szudáni Köztársaság: egy tál étel – minden esetben a New-York-i átlagkeresettel számolva – 321,7 dollárba kerül, ami a szudáni napi átlagfizetés 155%-a. A következő ország a Nigériai Szövetségi Köztársaság, ahol egy tál hétköznapi étel 200,32 dollár (kb. 170 euró), vagyis ennek megvásárlásához pedig a nigériai napi átlagfizetés 121%-ára lenne szükség.

 

Szíriában egy tál étel 190,11 dollár (kb. 160 euró), ami szíriai napi átlagfizetés 115%-a. A Malawi Köztársaságban egy tál étel 94,43 dollárba (80 euró) kerül, tehát a malawi napi átlagfizetés 45%-ára van szükség, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy tál étel ára 82,1 dollár (70 euró), ami a kongói napi átlagfizetés 40%-a.

 

Naponta 815 millió ember éhezik a világon

 

Egy korábbi kutatás kimutatta a közvetlen összefüggést a tápláló iskolai ételek, valamint a gyermekek későbbi életük során elért tudományos eredményeik és sikereik között. Azoknak a gyermekeknek, akik részt vehettek egy tízéves iskolai étkeztetési programban Sri Lankán, felnőtt korukban a havi keresetük átlagosan 5%-kal volt magasabb.

 

„A szülőknek gyakran szörnyű döntéseket kell meghozniuk. Küldjék el gyermeküket dolgozni, hogy meg tudják etetni a családot, vagy menjen el iskolába, de akkor a család éhezni fog. Az iskolai étkeztetés támogatásával a gyerekek számára lehetővé tesszük, hogy az iskolában maradhassanak, tanulhassanak, és később tevékeny, dolgozó felnőttekké váljanak. Ez fejlődést jelent a családok számára, a közösségeknek, és végül az egész gazdaságnak is – mondta Ann Cairns a Mastercard nemzetközi ügyekért felelős elnöke.

 

 

Forrás: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!