Kínai szakemberek szerint az óriáspanda hamarosan lekerülhet a veszélyeztetett fajok listájáról. Ennek oka, hogy egy évtized alatt 17 százalékkal nőtt vadon élő populációjának egyedszáma.

 

 

A ritka fajokat osztályozó Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) múlt héten meg is erősítette, hogy medvespecialista-csoportja már végzi az óriáspanda státuszának újbóli kiértékelését.

 

 hirdetes_300x300  

 

A pandák száma egyenletesen növekszik

Kínában érezhető hatása van a fajvédelemnek, illetve annak, hogy természetes élőhelyét Szecsuanban, Kanszúban és Sansziban kibővítették. A pandák összlétszáma már bő két évtizede egyenletesen növekszik.
1995-ben alig 1000 vadon élő egyedről tudtak, a szám 2003-ra elérte az 1600 példányt. Azóta további 17 százalékos állomány-növekedés következett be, 2013-ban már 1864 állatot vettek számba a kínai erdészeti minisztérium szerint. Élőhelyük területe is 12 százalékkal növekedett, főként a Jangce és a Sárga folyó felső szakaszán. Mindez az erdővédelmi törekvéseknek, és a természetes rezervátumok megalapítását célzó erőfeszítéseknek köszönhető.

 

 

A pandamacik védelme Kínában mára nemzeti büszkeség kérdése lett
A Pekingi Egyetem professzora, Lu Cse viszont a South China Morning Postban figyelmeztetett, hogy a jónak tűnő számok ellenére, az óriáspanda státuszának módosítását nagyon át kell gondolni, mivel élőhelyét egyre inkább veszélyezteti a széttöredezés, valamint sok érintetlen terület tűnik el az útépítések miatt.

 

A faj regenerációját többek között nagyban nehezíti nehézkes szaporodása. Védelme viszont Kínában már a nemzeti büszkeség kérdése lett.

 

 

 

via Telegraph/South China Morning Post

Nyitókép: Reuters/Stringer

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!