„Kőszoba-gödre”, „Hátráló erózió”, „Nagy sátorosi időszakos vízesés”  – csak néhány azon  megnevezések közül, amely Sátorosbánya határában található völgyet jelöli, s amely nagyobb esők, de főleg így tél tájékán válik igazán látványossá.

Felvétel: Anderko Máté.

 

Nógrád, a Novohrad-Nógrád Geopark jegyzett értéke, amelyhez gyakorta térnek vissza azok, akik egyszer látták a szépségét.

Felvétel: Puntigán József.

 

A Losonc-Sátorosbánya-Salgótarján főút, az egykori sátorosbányai szénbányák közelében található völgy záró része, az ún. hátráló erózió  tipikus példája, amely egy harmadkori homokkő lépcsőn alakult ki a Béna patak egyik bal oldali mellékágának völgyében.

Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

A Cseres-hegység negyedidőszaki emelkedése során a felszíni vízfolyások folyamatosan bevésték magukat a homokkőalapba. A homokkő lágyabb részeiben az erózió gyakran szűk vízmosásos árkokat vájt ki, melyben a keményebb részek megmaradtak, lépcsőzetes szintek alakultak ki, melyeken azután a időszakosan megjelenő víz vízesésként hullott és hull alá.

Felvétel: Anderko Máté.

 

A folyamatos erózió hatására a lépcsőszint hátrább és hátrább húzódik, s innen ered a hátráló erózió megnevezése.

 

Felvétel: Anderko Máté.

 

Ilyen módon alakult ki a Sátorosbánya melletti völgy is, benne, egy körülbelül 10 m magas és 10 m széles homokő fallal, melynek tetejéről esők idején csodálatos látványt nyújt a lezúduló víz, télen, fagyok idején pedig a jégzuhatag.

Felvétel: Anderko Máté.

 

Az idei meleg december és hideg tél különlegesen kedvezett a „jégzuhatag“ kialakulásának és nem okozott csalódást a hely ismerőinek. De nemcsak őket ihlette meg ez, a szépségének híre hamar eljutott a turistákhoz, a természeti különlegességek kedvelőihez is. Januárban jégmászók is meglátogatták és legyőzték.

Felvétel: Puntigán József.

 

A mostani, néhány napja tartó enyhe időjárás ugyan némileg megfogyasztotta a tömegét, de így is mutatja szépségét. A homokfal alsó része barlangszerűen kimélyült, ami lehetővé teszi, hogy be lehet menni a jégzuhatag mögé is.

Felvétel: Puntigán József

 

Az Időszakos Nagy Vízesés közelében, annak jobb oldalán egy kisebb homokkőfal is található, melyet egy terasz választ el tőle. Ezen most nem alakult ki vízesés, sem jégzuhatag, de így is helyszín értéke. Sajnos a völgyet körülölelő erdőben folyó munkálatok, a kitermelt fát szállító autók gyakorta megsértették a vízesést tápláló patakocskák medrét, s időbe telik, míg a víz újra rendbe teszi azt.

Felvétel: Anderko Máté.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!