Egy réges-régi film jut az eszembe, az Ikrek Arnold Schwarzeneggerrel és Dany DeVitoval, ahol több apa génjeit keverték össze, hogy megteremtsék a „tökéletes“ embert. Ehhez ma közelebb kerülhetünk, mint azt valaha is gondoltuk volna. Angliában, ha elfogadja a parlament felsőháza, istent játszhatnak ezután az orvosok.

Február elején ment át a brit alsóházban az a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi az úgynevezett „háromszülős” mesterséges megtermékenyítést (IVF). Ez egy olyan reprodukciós technika, amelynek célja, hogy kiküszöböljék a gyógyíthatatlan mitokondriális betegségeket.

A világon évente kétszázból egy gyermek születik olyan anyai ágon öröklődő rendellenességgel (végzetes szív-, vese- és májrendelleneségek, agyi zavarok, vakság vagy izomsorvadás), amelyet a mitokondrium hibás DNS-e okoz.

article-1209209-0631863F000005DC-860_468x317
Kép: dailymail.co.uk

Az IVF-megtermékenyítés lényege a következő: annak az anyának, akinek a mitokondriumaiban hibás gének fordulnak elő, a petesejtből eltávolítanák a sejtmagot és egy olyan donoranya petesejtjébe ültetnék, melynek egészségesek a mitokondriumai, és melyből már előzőleg eltávolították a sejtmagot. Az így létrehozott petesejtet megtermékenyítenék, és visszaültetnék az eredeti anyába. A születendő gyermeknek ezáltal két „anyukája“ és egy apja lenne. A második anyuka DNS tenné ki a születendő gyermek DNS-ének kb. 0,1%-át.

Az Egyesült Királyságlehet így az első ország a világon, ahol engedélyeznék ezt az eljárást. A precedens pedig példaértékű lehet a világ többi országában. A lordok háza ma dönt róla, David Cameron brit kormányfő már korábban közölte, hogy meg szavazza a törvénytervezetet. “Úgy vélem, nagyon alapos kutatás és klinikai tesztelések állnak az eljárás alkalmazása mögött, és olyan szülőként, akinek súlyosan sérült gyereke volt, tudom, min mennek keresztül azok a szülők, akiket aggaszt ez a kérdés” – hangoztatta (szerk. megj.: Cameron első gyermeke többszörös rendellenességgel született, és hat éves korában hunyt el).

Az angol közvélemény azon nyomban két táborra szakadt: az egyik támogatja a javaslatot, a másik csoport azonban a „dizájnergyermekek“ felé közelítés első lépésének nevezik.

 hirdetes_300x300  

Az előbbiek legfontosabb érve, hogy így elkerülhető lenne a beteg gyerekek születése. Azok a nők is vállalhatnának gyermeket, akiknek esetleg a mitokondriális DNS-ükben valamiféle genetikai hiba van. Az orvostudomány újabb mérföldkövének gondolják a módzsert, amely az emberiség javát szolgálhatja a jövőben.

A második csoport legnagyobb félelme, hogy ezután nincs megállás – és pár éven belül jönnek azok a kérések, hogy ne csak egészséges, de mondjuk kék szemű és szőke kisfiú szülessen, és a jogi keretek azt is meg fogják engedni, hogy bizony a szülő kívánsága teljesüljön.

Való igaz, e sorok írója még nem szülő. Még nem volt olyan helyzetben, hogy döntenie kellett volna egy emberélet felett. Ám a józan esze azt diktálja, hogy az embernek nem szabadna istent játszania és belenyúlni a fogantatás pillanatába. Hiszen onnantól kezdve semmi nem garantálja, hogy mondjuk nemcsak a beteg, de mondjuk a testi rendellenességekkel rendelkezők is belekerüljenek a „szórásba“.

Valóban ez lenne az az út, ami számunkra a helyes?

(PS: Egyszer olvastam egy történetet a hittankönyvben, amely nagyon megfogott. Zárszóként álljon itt: „Egy orvoskongresszus résztvevőit megkérdezik, mit tanácsolnának egy szifiliszes anyának, akinek egy gyereke már meghalt, a meglévők fogyatékosak, a férje pedig súlyos alkoholista, és újra gyereket vár. A legtöbben a terhesség megszakítását javasolják, mire azt mondja az előadó: „Önök most fosztották meg az emberiséget Beethoven művészetétől.”)

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!