A világ növényfajainak egy ötödénél áll fenn a kihalás veszélye – figyelmeztetnek a State of the World ’s Plants (A világ növényzetének állapota) tanulmány szerzői. A kutatás eredményeit ma közlik nyilvánosan a Királyi Botanikus Kertben, Londonban. Ez az első átfogó jelentés a világ vegetációjáról.

 

Pozitívum, hogy a mai napig rengeteg új növényfajt fedezünk fel, körülbelül 2000-et évente, melyeket a gyógyszeripar és az élelmiszeripar használ. Negatív tendencia viszont, a földfelszín változása, főleg a mezőgazdasági művelés, és kisebb mértékben a klímaváltozás hatására

 

– mondta az AP hírügynökségnek a Királyi Botanikus kert igazgatónője.

 

A föld növényvilágáról szóló jelentést ezentúl minden évben el fogják készíteni, hogy jobban nyomon követhessék a változásokat, és ezáltal hatékonyabban védhessék a növényeket.

 hirdetes_300x300  

 

Már létezik tanulmány a madarakról vagy a tengeri teknősökről, de a növényvilág állapotát eddig még nem mérte fel senki, pedig a jelentősége óriási. Ez mostantól megváltozik

 

– tette hozzá Kathy Willis, a kert igazgatónője.

 

Az éves jelentések lehetővé teszik a fajok nyomon követését. – Jövöre már folyamatokról beszélhetünk, ami a megismerés legfontosabb eszköze – mondta el az AFP hírügynökségnek Steve Bachman, a kutatás társszerője. Hozzátette, hogy az elemzés 80 tudós közös munkájának eredménye.

 

forrás: ČTK

nyitókép: bobberwynphoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!