A világóceán megtisztítására elindított Ocean Cleanup projekt becslései szerint a Nagy csendes-óceáni szemétsziget kiterjedése, a lebegő hulladék mennyisége messze felülmúlja a korábbi becsléseket.

 

“A helyzet rosszabb, mint hittük, a Csendes-óceánon a korábbi legmerészebb becsléseknél is több műanyag hulladék lebeg”

 

– jelentette be az Ocean Cleanup környezetvédelmi program vezetője, Boyan Slat.

 

A fiatal holland feltaláló még mindig csak 22 éves, de már hosszú évek óda dolgozik a tengerek megtisztításának tervén. Ennek részeként kezdte el cége feltérképezni a valós helyzetet, hogy Slat találmányához, a vízen úszó gátak elhelyezéséhez pontos adatokat nyerjenek.

 hirdetes_300x300  

 

A kutatók arra jöttek rá, hogy a tengeráramlatok mentén sokkal több hulladék lebeg, mint a tényleges szemétsziget közepén, ahol egy halomban, összesodorva áll a szemét. A légi megfigyelésnél tulajdonképpen a forgalomszámlálás módszerével éltek, 2 és fél óra alatt a csapat több mint 1000 nagyobb méretű műanyagdarabot látott a vízen.

 

Boyan Slat és emberei tovább elemzik a megfigyeléseket, hogy a hatalmas gátrendszert a legjobban méretezhessék és helyezhessék majd el. A holland fiatalember már 18 évesen bemutatta ambiciózus tervét, amit azóta már az Északi-tengeren tesztelnek.

 

Felfújható szakaszokból álló, V-alakú lebegő gátját az áramlások fölé helyezik, így a tenger maga gyűjti össze benne a hulladékot.

 

boyan-slat
Boyan Slat, az ifjú feltaláló. Kép: hirado.hu

 

A Csendes-óceánra egy 100 kilométeres óriásgátat helyezne ki nagyjából 2020-ig. Ez a számításai szerint alig tíz év alatt begyűjtené a vízen lebegő mintegy 70 millió tonna műanyag felét. Az Ocean Cleanup légi felmérését október 7-ig folytatják, próbálják számszerűsíteni a legveszélyesebb hulladékok mennyiségét.

 

A megfigyelést egy C-130 Hercules repülőgépről végzik alacsony magasságból; emberek és szenzorok egyaránt pásztázzák az óceánt.

 

Az adatokat összevetik a tavalyi „Mega expedíció” eredményeivel – ezen 30 hajó fedélzetéről fésültek át 3,8 millió négyzetkilométernyi vízfelületet Hawaii és az USA nyugati partja között, szemét után kutatva.

 

hiradó.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!