Szűnni nem akaró hányinger, felpuffadt arc, állandó vizelési inger – bár az űrturizmus kétségtelenül látványos kikapcsolódási forma, az egy hétig tartó, Hold körüli kaland korántsem lesz olyan kellemes élmény, mint azt a leendő utasok hiszik. Szakértők mesélnek a várható egészségügyi hatásokról, illetve kockázatokról.

 

Még a hét elején érkezett a hír, hogy már a jövő év vége felé űrturistákat küldene Hold körüli útra a SpaceX amerikai magáncég. A vállalat vezetője, Elon Musk elmondta, hogy az utat az emberek szállítására alkalmas Dragon űrhajó fogja megtenni, két utassal a fedélzetén. Az út körülbelül egy hétig tartana.

 

Az űrturisták tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen űrrepülés milyen kockázatokkal jár, és szakértők szerint is sok kellemetlenségre fel kell készülniük a vállalkozó szellemű kalandoroknak.

 

 hirdetes_300x300  

Olyan lesz, mintha az utazók tengeribetegek lennének

 

Akárcsak az asztronauták, az űrturisták is igen komoly űrbetegséggel fognak küzdeni” – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Daniel Grant, aki a CASE intézet egyik munkatársa. E kutatóműhely az emberi test reakcióit tanulmányozza extrém környezeti körülmények között.

 

Azoknak a leendő űrturistáknak sincs jó hírünk, akik szelfikkel szeretnék megörökíteni a nem mindennapi élményt. Földi körülmények között a testfolyadék egyenetlenül oszlik el az emberi testben: a gravitáció miatt a legnagyobb mennyiségben az alsó végtagokban összpontosul. Az űrben ez pont fordítva történik, a folyadék a felső testfélbe áramlik. Az első hetekben a fej megduzzad, a lábak azonban vékonyak lesznek a folyadékátrendeződés miatt. Szintén erre vezethető vissza, hogy az érintettek állandó vizelési ingerrel birkóznak.

 

MTI Fotó: Komka Péter

 

Az űrbéli tartózkodás a csontokban és izmokban is változásokat okoz, a csontsűrűség csökken, az izomtömeg leépül, habár a szakértők szerint egy hét nem olyan hosszú időtartam, hogy az drasztikus változásokat okozzon az emberi testben. Sokkal zavaróbb lesz egyesek számára a klausztrofóbia, illetve az alvási ciklus összekuszálódása, nem beszélve a jetlagről, amit a földre való visszatéréskor fognak tapasztalni a programban részt vevők.

 

 

Tökéletes emberek helyett tökéletlenek mennének a világűrbe

 

Grant elmondta, hogy mostanáig különösen egészséges, szavai szerint „alapvetően tökéletes embereket” küldtek fel a világűrbe, azonban még nekik is több hónapos ellenőrzéseken és tréningeken kellett átesniük, hogy alkalmassá váljanak a mostoha viszonyok elviseléséhez.

 

Az űrturizmussal viszont olyanok is szeretnének kijutni a kozmoszba, akik nem éppen az egészség mintaszobrai.”Ha az űrutazóknak vannak rejtett betegségeik, illetve gyógyszereket kell szedniük, nem tudjuk, miként fogják kibírni az űrbéli körülményeket, egyszerűen nem rendelkezünk ilyen jellegű tapasztalatokkal” – mondta Grant.

 

A legtöbben persze inkább bevállalják a veszélyeket, csak hogy részesüljenek a Hold megkerülésével járó páratlan élményben.

 

Forrás: phys.org/origo.hu

Nyitókép: SpaceX

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!