Egy új kutatás szerint a mai amazonasi esőerdőben sok olyan fát találni, amelyet több ezer évvel ezelőtt őslakosok telepítettek.

 

Ezek a fák a szerzők szerint fontos szerepet játszottak az esőerdő jelenlegi összetételének kialakulásában.

 

Nigel Pitman, a vizsgálat társszerzője szavai szerint az amazonasi erdőkben ma nagy számban előforduló fafajok egy része, úgymint kakaó, acai pálma vagy brazildió, valószínűleg azért olyan gyakori, mert az európai telepesek érkezése előtt hajdanán ott élt emberek ültették el őket.

 

 hirdetes_300x300  

3000 régészeti lelőhelyet térképeztek fel

 

A Science folyóiratban közzétett tanulmány szerzői több mint ezer erdei felmérés adatait vetették össze bő 3000 amazonasi régészeti lelőhely térképével.

 

Illusztrációs felvétel. Kép: erdekesvilag.hu

 

A lelőhelyektől eltérő távolságban lévő erdő kompozíciójának összehasonlításával létrehozták az első amazonasi térképet arról, hogy a prekolumbiai népek miként befolyásolták az itteni biodiverzitást. A kutatás 85 olyan fafajra koncentrált, amelyről ismeretes, hogy amazonasi emberek háziasították élelem, menedék vagy egyéb használati céllal az utóbbi néhány ezer évben.

 

Gyakori és változatos háziasított fajok

 

Kiderült, hogy az Amazonas-medencében ezek a fajok ötszörös valószínűséggel gyakoribbak az idősebb, hegyvidéki erdőségekben, mint a nem domesztikált fajok. A medence bizonyos részein a háziasított fajokról kiderült, hogy gyakoribbak és változatosabbak is a régészeti lelőhelyekhez közelebb elterülő erdőfoltokban. Ugyanezt figyelték meg néhány igen félreeső, idősebb erdőben, amelyet általában érintetlennek hinnénk.

 

Illusztrációs felvétel. Kép: 4ever.eu

 

Az eredmények tükrében ismét lendületet kaphat egy régóta fennálló vita arról, hogy az Amazonas-medence több ezer éves emberi lakottsága miképpen befolyásolhatja a modern amazonasi biodiverzitást. Az amazonasi erdőségek hatalmas mérete mindig is gátolta a régészeti kutatásokat, és az érintetlenség képét idézte fel, viszont az utóbbi években sok új régészeti lelőhelyre bukkantak rá.

 

Újabb kutatások jöhetnek

 

A friss tanulmányban az amazonasi esőerdő olyan régióit is fellelték, amelyekben napjainkban különösen nagy változatosságban és állományban találhatóak meg domesztikált fajok. Délnyugat-Amazónia, ahol a brazildiófák kiterjedt állománya máig a helyi lakosok megélhetésének alapját képezi, az egyik ilyen terület.

 

Más régiókban kevesebb a domesztikált faj, vagy gyengébb kapcsolatuk a régészeti lelőhelyekkel, ami újabb kutatásokat ösztönöz, csakúgy, mint az, hogy a modern települések milyen mértékig befolyásolják a domesztikált fajok megoszlását és gyakoriságát.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!