Öt tudományos módszer bevetésével amerikai kutatók újabb bizonyítékot leltek rá, hogy Dél-Amerikában már bő hétezer éve éltek emberek az andoki fennsíkokon egész éven át.

 

Peruban, egy közel négy kilométerrel a tengerszint feletti magasságban található lelőhely emberi maradványai és egyéb régészeti leletei vizsgálatával a csapat feltárta, hogy bátor vadászó-gyűjtögetők – nők, férfiak és gyerekek – is sikeresen boldogultak a nagy magasságban a gazdálkodás korának hajnala előtt, a kevés oxigén, a fagyos környezet és a természeti erők tombolása közepette.

 

fotó: phys.org

 

Randy Haas, a csapat vezetője szerint eredményeik segítenek feltérképezni az andoki fennsíkok kulturális és genetikai átalakulásának mértékét, a politikai és gazdasági rendszer államszintű létrejöttét, valamint a gyors emberi alkalmazkodást a magashegyi életvitelhez.

 hirdetes_300x300  

 

80 ezer tárgyi leletet vettek szemügyre

 

A Királyi Társaság Open Science folyóiratában megjelent tanulmányhoz a vizsgálatot Peru déli részén végezték el, ahol 16 ember maradványait, illetve több mint 80 ezer tárgyi leletet vettek szemügyre a 8000 évvel ezelőtti időszakból. Ez és más lelőhelyek nyújtotta bizonyítékok birtokában egyes kutatók úgy feltételezték, hogy a vadászó-gyűjtögetők már mintegy 9000 éve elkezdték megvetni lábukat az Andokban, de a vita máig fennállt azzal kapcsolatban, hogy jelenlétük állandó vagy szezonális volt-e.

 

Haas vezette csapat ezért öt eltérő módszert vetett be, hogy tesztelni tudja az állandó lakottság elméletét: oxigén- és szénizotópok arányát vizsgálták az emberi csontokban; szemügyre vették a lelőhely és alacsonyabban fekvő zónák közötti távolságot; az emberi maradványok demográfiai elegyét, valamint a velük fellelt tárgyak és egyéb anyagok típusát.

 

fotó: USA Today

 

Kiderült, hogy a csontokban alacsony az oxigén- és magas a szénizotóp aránya, ami egyedi jellegzetessége a hosszas magaslati életnek. A jelek szerint a távolság az alacsonyabban lévő zónákkal túl nagy volt a szezonális vándorláshoz; ráadásul a nők és kisgyerekek jelenléte valószínűtlenné tette az ilyen migrációt. Emellett, szinte az összes általuk használt eszközt a magashegyi környezetben található kőzetekből készítették, nem máshonnan vitték oda.

 

Haas szerint az eredmények az eddigi legerősebb bizonyítékot nyújtják rá, hogy emberek nem szezonálisan, hanem egész évben az andoki fennsíkokon éltek, legalább 7000 éve.

 

Hirado.hu
borítókép: ibtimes.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!