A Párizsi Nemzetközi Légiszalon az űripar szakmai találkozója. Ott volt a Nemzetközi Űrállomásról frissen visszatért Thomas Pesquet, a Space házigazdája, Jeremy Wilks beszélt az európai és az amerikai állami űrügynökség, az ESA és a NASA vezetőivel is.

 

A kormányzati űrügynökségeken túl a magánszektor is fontos bejelentéseket tesz ilyenkor.

 

Ez volt Pesquet visszatérése óta az első megjelenése egy nagy nyilvános eseményen. Még a rehabilitációs fázisban van, a hosszú űrbeli tartózkodás során az izom- és a csonttömegéből is sokat veszít az ember.

 

 hirdetes_300x300  

Az Euronews a Mars-utazásról is kérdezte:

 

 

Most tért vissza egy fél éves űrutazás után. A Mars-utazás, amiről annyi szó esik, legalább egy év. Fel lenne készülve arra, hogy ezt megtegye?

 

Thomas Pesquet: – Szerintem meg lehet csinálni. A visszatérés a nehéz része. Amikor visszatértem a Földre, pár órán keresztül a gravitáció miatt egyáltalán semmit sem tudtam csinálni. Amikor odaérsz a Marsra, nyilván fel kell készülnöd minden eshetőségre, gyakorlatilag egész úton edzeni kell. Pszichológiailag is fel kell készülni, mert teljesen szem elől téveszted a Földet. Az Űrállomás a Föld körül kering, ott az ember nincs távol az otthonától. Egy Mars-misszió teljesen más lesz, az embereknek fejben is alaposan fel kell készülniük.

 

2022-ben újra emberes repülés lesz a Hold körül

 

Lehet, hogy a párizsi légiszalonon nem mindenkinek a marsraszálláson jár az esze, de az űripar szereplőinek ez a közös céljuk. Az ESA és a NASA is marsjárót küld oda 2020-ban. A NASA igazgatója is emiatt jött Párizsba tárgyalni.

 

Euronews: – A NASA sokat beszél a Mars-utazásról, arról, hogy idővel embert is küldhetünk oda. Ugyanakkor a marsjáró-program szép sikereket ért el, miért nem maradunk ennél? Biztonságosabb, mint embert küldeni.

 

Robert Lightfoot: – Marsjárókra és emberekre is szükség van. A marsjárók felderítést végeznek. Arra kellenek, hogy amikor embert viszünk oda, fel legyünk készülve. Felfedezés szempontjából a cél az, hogy embert vigyünk oda, a mélyűr meghódítása bele van kódolva a DNS-ünkbe.

 

Mikor megy ember a Marsra?

 

Robert Lightfoot: – A 2030-as években embereket akarunk juttatni a Mars közelébe. Sokat kell dolgozni a technológián, többféle rendszert is meg kell építenünk. Ez az egyik dolog, amiről beszélgetünk most a partnereinkkel, hogy ki, milyen készségeket, kapacitásokat tud hozzátenni ehhez az utazáshoz. A Földhöz viszonylag közel, a Hold körül fogjuk tesztelni a Mars-utazáshoz szükséges rendszereket.

 

A Hold megkerülésével kapcsolatban – az Orion kapszuláról van szó, nem? Mikor lesz az első emberes repülés a Hold körül?

 

Robert Lightfoot: – Most azt gondoljuk, hogy 2022-ben. legalábbis ez a cél. 2019-ben lesz egy ember nélküli küldetés, ami szintén izgalmas lesz. Már most nagyon jó az együttműködés a partnereinkkel, de még jobb lesz ezután a küldetés után.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!