Már több mint öt éve kutatja a Marsot az eredetileg csak két esztendőnyi munkára szánt robot, a Curiosity.

 

2012 augusztus 5-én landolt a Marson a Curiosity, amelynek egy új változatát majd 2020-ban küldik utána. A vörös bolygót vizsgáló robot csaknem 900 kilogrammjával és 3 x 2,8 méteres méretével a legnagyobb mobil kutatóeszköz, amelyet eddig a Marsra küldtek – és egyben a legmagányosabb robot az egész világon. Éppen ezért úgy tervezték, hogy fel tudja magát köszönteni a “születésnapjain”, vagyis a sikeres vörös bolygóra szállása évfordulóin.

 

Ehhez a fejlesztők a robot mintaelemző egységét használják fel, amely különböző frekvenciákon vibrál a talajminták mozgatásához. A programozóknak tehát csak be kellett állítani, hogy minden év augusztus 5-én a frekvenciák egy születésnapi dalt utánozzanak. Ötször “énekelte” el a Curiosity, az alábbi videón 1:19-től láthatja és hallhatja, milyen volt az egyik ilyen alkalom.

 

 hirdetes_300x300  

 

A Curiosity öt év alatt közel 17 kilométert tett meg, több százezer fotót küldött a NASA-nak, az amerikai űrügynökség pedig ezekből a felvételekből az ötödik évfordulóra készített egy timelapse videót, amely bemutatja a marsjáró eddigi útját.

 


A Curiosity öt éve az Aeolis-hegy közelében landolt, és a hegy lábát elérve 2014-ben tette legfontosabb felfedezését: bizonyítékot talált a környező síkságon arra, hogy az ősi Mars tavaiban olyan körülmények uralkodtak, amelyek kedvezőek lehettek mikrobák számára – ha valaha létezett élet a vörös bolygón.

 

hvg.hu

 

Nyitókép: mars.nasa.gov

Megosztás:
Címkék: Curiosity Mars NASA

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!