Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) arra használja ki egy nagyobb ház nagyságú aszteroida elhaladását a Föld közelében, hogy kipróbálja a bolygó védelmi rendszerét. 

 

A hivatal a figyelmeztető rendszert teszteli. Vishnu Reddy projektvezető szerint céljuk az egész rendszer tesztelése, elsődleges és utólagos megfigyeléseket végeznek, hogy megállapítsák a keringési pályát, ellenőrizzék a kommunikációt.

 

Az első valódi gyakorlat

 

 hirdetes_300x300  

A 2012 TC4  névre hallgató kisbolygó nagyságát 15 és 30 méter közöttire becsülik, körülbelül 42 ezer kilométerre közelítette meg a Földet. Ez kevesebb ugyan, mint a Föld-Hold távolság tizede, de valamivel messzebb van a geostacionárius pályán elhelyezkedő műholdaktól.

 

Délelőtti cikkünkben már említettük, hogy négy évvel ezelőtt egy hasonló méretű aszteroida becsapódása a Cseljabinszk mellett 1500 sérültet eredményezett.

 

https://www.youtube.com/watch?v=AGXJwUi572Y

 

Az égitest csütörtök reggel, közép-európai idő szerint 07:41-kor volt legközelebb a Földhöz, amikor átrepült az Antarktisz fölött, az áthaladást teleszkópok sokasága figyelte. A nemzetközi figyelmeztető rendszerhez tartozó csillagvizsgálók már néhány hete figyelik az aszteroidát és folytatni is fogják addig, amíg nem távolodik el a Földtől.

 

„Nem számítunk arra, hogy az iroda épülete felgyullad és bennragadunk, de ennek ellenére vannak tűzoltó gyakorlatok.” – mondta Michael Kelley, aki a földközeli objektumokkal foglalkozik  NASA-nál. „Ez az első kozmikus tűzoltó gyakorlat” – tette hozzá.

 

kép: NASA

 

Nem vagyunk veszélyben 

 

A száguldó égitest ugyan nem jelentett veszélyt a Földre, de a szakemberek nem tudták pontosan meghatározni útvonalát – pont ez a bizonytalanság jelent kihívást, a csillagászok idáig csak számítógépes teszteket és szimulációkat használtak, az aszteroidát 2012-ben fedezték fel. A NASA arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg ismert nagyobb égitestek közül az elkövetkezendő száz évben egy sem fog a bolygónknak ütközni.

 

SME
borítókép: phys.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!