Az olaszországi Velencében forrnak az indulatok. A csatornákkal és lagúnákkal átszőtt város továbbra is rabul ejti a világ különböző részeiről érkező turistákat, ám a helyi lakosok egyre idegesebbek és feszültebbek ettől – íjra a The Guardian brit napilap.

 

Velence még mindig úgy ismert, mint a legnyugodtabb város (La Serenissima). Egykor olyan hely volt, ahol a helyi lakosok barátságosan fogadták a látogatókat, főként az intellektuális embereket, az írókat és a művészeket. Jelenleg azonban nehéz elképzelni azt a boldog együttlétet, amikor az utcák és a csatornák labirintusában bolyongva a turista a helyiekkel beszélget.

 

Jelentős csökkenés

 

 hirdetes_300x300  

Az elnéptelenedés és a tömeges turizmus hosszú ideje a helyeik elégedetlenségének egyik legfőbb oka. Idén nyáron azonban úgy tűnik, hogy végleg betelhet a pohár, hiszen az a bizonyos utolsó csepp már nagyon közel van.

 

​Ebben a hónapban mintegy kétezer velencei vontul utcára, hogy a turizmus ellen tiltakozzon. Elmondásuk szerint a turizmus nemcsak az életminőségüket és a környezetüket teszi tönkre, de a helyi lakosokat is elűzi otthonaikból. Az állandó velencei lakosság száma a II. világháború időszakától 175 ezerről 55 ezerre csökkent.

 

Riasztó elégedetlenség

 

Carlo Betrame, a tiltakozás egyik szervezője, valamint a velencei Ca´Foscari Egyetemen tudósa arra az időszakra emlékezett, amikor még nem volt probléma vízitaxiba szállni, vagy amikor orvoshoz menet a Rialto hídnál nem késleltette a lassan haladó turistatömeg.

 

Fotó: thesavvybackpacker.com

 

Évente mindegy kétezer ember költözik el Velencéből. Ha mindez továbbra is ilyen tempóval fog folytatódni, akkor pár év múlva Velencében már csak turisták fognak lakni. Az pedig társadalmi, antropológiai és történelmi katasztrófa lenne” – mondta.

 

A velenceiek elégedetlensége riasztó magasságba szökött az évi 28 millió elviselhetetlen turistától .

 

Rémálom

 

Egy júliusi reggelen a Cannaregio negyedben, a Szent Már tér egyik eldugott részében még el lehet kapni az eredeti velencei életstílus jeleit. A jól öltözött emberek együtt beszélgetnek, miközben a hentesnél és a péknél vásárolnak, vagy egyszerűen csak beülnek egy bárba.

 

Ez a negyed viszonylag zavartalan, ám Luciana Bortot helyi születésű lakos szerint, minden van itt, csak nem nyugalom. „Azt kérdezi, hogy milyen ebben a cirkuszban élni? Remekül éltünk, rengeteg művész lakott itt. Jelenleg azonban a legnagyobb problémát a tömeges turizmus alkotja. Azok az emberek, akik csak pár órára érkeznek ide, rendesen semmit sem látnak – számunkra is ugyanolyan rémálom ez, mint számunka” – mondta Bortot.

 

Fotó: Daily Mail

 

Ördögi körforgás

 

Hasonlóan, ahogy a szomszédai, Bortot is gyűlöli azokat a hatalmas hajókat, amelyek a Giudecca csatornán naponta négyszer-ötször térnek, hogy naponta mintegy 44 ezer turistával árasszák el a történelmi városrészt.

 

A karnevállal, a filmfesztivállal és a Biennale képzőművészeti kiállítással Velence már hosszú évek óta ápolja az idegenforgalmat. Ez az iparágazat évente több milliót hoz a városi kasszába, emellett több ezer munkalehetőséget kínál. Jelenleg azonban úgy fest a helyzet, hogy a stresszes velenceiek sem a turistákkal, sem pedig a turisták nélkül nem tudnak élni.

 

Forrás: HNonline.sk

Nyitókép: bbvenezia.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!