Senki sem vitatja, hogy a parlamenti etikett íratlanul is előír bizonyos öltözködési normákat, melyeket még a legnagyobb kánikulában sem lenne ildomos megszegniük a honatyáknak és honanyáknak, hiszen minden bizonnyal légkondicionált termekben üléseznek és dolgoznak az egész épületben.

 

Ezzel teljes mértékben tisztában is vannak a parlamenti képviselők mind az ellenzéki, mind a kormánypárti oldalon. De azt sem vitatja senki sem, hogy az ettől extrém módon eltérő parlamenti ruhaviselettel – feliratos pólókkal, blúzokkal, sapkákkal, sálakkal, kendőkkel stb. – nem a parlamenti etikettel szemben lázadoznak a képviselők, hanem a szóban elhangzott véleményüknek kirívó öltözékkel is szeretnének nagyobb nyomatékot adni, és látványosan felhívni a széles nyilvánosság figyelmét valami általuk kifogásolt történésre, kormánypárti baklövésre, miniszteri hiányosságra.

 

Antidemokratikus házszabály-javaslat

 

 hirdetes_300x300  

Tehát a szokástól eltérő parlamenti öltözet egyfajta politikai véleménynyilvánítás az ellenzék részéről. Ezért tűnik erősen antidemokratikusnak Andrej Dankonak (Szlovák Nemzeti Párt), a szlovák parlament elnökének a képviselők ruhaviseletét regulázni igyekvő törvényjavaslata. Olyannak, mintha a szabad véleménynyilvánítást szeretné ezzel korlátozni.

 

Előfordulhat, hogy a törvényjavaslat beterjesztésénél arra is hivatkozni fog Danko, hogy bezzeg a kormánypárti képviselők mindig milyen elegánsak, öltözékükön a legmenőbb ruhaszalonok sem találnának kifogást. Miért is lennének szakadtak? Törvénykeznek, osztanak (egymásnak) és fosztanak (kincstárit), van miből elegánsnak lenni, és meggondolatlanok lennének valami ellen is tiltakozni a kormány munkáját illetően.

 

Bugár Béla öltözéke

 

De azért csak képzeljük el például, ahogy Danko felszólítja Bugár Bélát öltözékének összhangba hozására az új törvénnyel. Mivel a Most-Híd elnöke annak ellenére, hogy eleget tett az öltözetre vonatkozó trikolóros – piros, fehér, kék színkombinációs követelménynek, mégis a kék öltönye és piros nyakkendője alatt Andrej Danko képével ékesített pólót viselt, ráadásul a kép felett egy „az új barátom – mȏj novẏ priateľ” szigorúan kétnyelvű felirat is volt.

 

Nem az képzelhető el nehezen, hogy ilyen pólót vegyen fel Bugár, hanem az, hogy ezért Danko ráförmed. Csak „nonózva” hivatkozna esetleg az új szabályozásra, és főleg arra, hogy ugyan neki is van pont ugyanilyen bugáros pólója ugyanilyen felirattal, és a civil életben hordja is büszkén.

 

Mi jöhet még?

 

Parlamenti képviselői egyenruha?  Észak-Kórea szokásrendszere, fegyelme? Ficosra vágott egyforma hajviselet férfi képviselőknek, Žitňanská-s nőknek, vagy fordítva? Újságíróknak is előírt kötelező parlamenti divat előre megfogalmazott és szétosztott kérdésekkel? Rögzített, nem mindent pásztázó kamerák az ülésteremben, előre rögzített felvételekkel?

 

Új divatot óhajt meghonosítani a honatyáknak Andrej Danko? Az antidemokrácia divatját?

 

Száraz Dénes

 

Nyitóköp: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!