Robert Fico szlovák miniszterelnök nincs elragadtatva az országos népszavazásoktól, és felszólította az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy hagyjanak fel a belügyekről szóló népszavazások szorgalmazásával, mert azok veszélyeztetik az EU-t és az eurót is.

 

A felszólításnak belpolitikai üzenete is van, érthető is Fico aggodalma, mert Szlovákiában a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt petíciót kezdeményez egy országos népszavazás kiírásához annak eldöntése érdekében, hogy Szlovákia tagja maradjon-e az EU-nak és a NATO-nak. Mindebből kitűnik, hogy az országos referendumok kezdeményezése nem kizárólag a tagállamok kormányain múlik, sokkal inkább az ellenzékben lévő politikai erők igyekeznek élni ezzel a demokratikus eszközzel.

 

Teátrális felszólítás

 

 hirdetes_300x300  

Ezért Fico felszólításnak inkább teátrális jellege van, igyekszik vele némileg ellensúlyozni a migránsbefogadás kérdésben tanúsított elutasító hivatalos szlovák álláspontot. Konkrét eredménye nem lehet a felszólításnak már csak azért sem, mivel az EU migránskérdésben és határvédelemben eddig képviselt magatartása az EU- barát kormányok népszerűségének hanyatlását, és ezzel párhuzamosan a radikális nézeteket képviselő belpolitikai ellenzéki erők előretörését eredményezi.

 

Ezért az Európában (Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában) kilátásba helyezett referendumokat a radikális ellenzék kezdeményezi, és csak úgy lehetne gátat szabni elterjedésüknek, ha a hatalmon lévő kormányok sokkal határozottabb fellépést követelnének az EU-tól migránsügyben és nemzeti határvédelem ügyben, valamint következetesen elutasítanák a tagállamokra kényszerített migránsbefogadási kvótát.

 

Szlovákiában a Kotleba féle népszavazási kezdeményezés nagy valószínűséggel nem lesz sikeres!

 

350 ezer aláírónak kellene támogatnia, és még ha összejön is ennyi aláírás, a szavazásra jogosultak több, mint 50 százalékának kellene részt vennie a referendumon ahhoz, hogy az érvényes lehessen. Ez pedig kizárt egyrészt ismerve a referendumokon megnyilvánuló részvételi kedvet, másrészt az urnához járulók többsége nagy valószínűséggel elutasítaná az EU-ból való kilépésre vonatkozó felvetést.

 

2003-ban egyetlen alkalommal volt eddig érvényes az országos referendum, akkor Szlovákia lakosságának 52 százaléka vett részt azon a népszavazáson, amely arról volt hivatott dönteni, hogy az ország csatlakozzon-e az EU-hoz. Akkor a szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt.

 

Viszont kétségkívül nagy politikai kudarc érné a jelenlegi szlovákiai kormányt abban az esetben is, ha az érvénytelen (50 százalék alatti részvételnél) népszavazáson többségbe kerülnének az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépésre leadott igenek száma, ami egyúttal veszélyes előjele lenne a szlovák szélsőséges jobboldali erők megerősödésének. Az is fejtörést okozna, hogy egy ilyen referendum kampányában a kormány milyen álláspontra helyezkedjen: a részvétel ignorálására, a kilépésre vonatkozó elutasításra, vagy…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!