Hosszú idő után a napokban (lehet, hogy már ma) kerül sor az MKP és a Most-Híd hivatalos találkozójára, melyen leginkább a közelgő megyei választások előtti esetleges közös fellépés lesz az egyik fő téma.

 

Cikkünkben megpróbáljuk levezetni, ki milyen taktikával érkezhet.

 

Bármennyire is próbálják leplezni, a Most-Híd sokkal kedvezőtlenebb helyzetben van a megyei választások előtt, mint az MKP. Ennek oka többek között, hogy Bugárék parlamentből, sőt, kormányból vágnak neki a megmérettetésnek, ennek megfelelő ambíciókkal. A Most-Híd ráadásul az egykörös megyefőnök választásba is belement, ami azt jelzi, hogy úgy gondolják, lehet keresnivalójuk az egyes kerületekben.

 

 hirdetes_300x300  

Menyhárt Józsefék számára a megyei választás valódi tétje, hogy sikerül-e megőrizniük eddigi pozícióikat: a három megyei alelnöki és 41 megyei képviselői mandátum bizony nem kevés, a harmadik legerősebb megyei politikai jelenlét az MKP számára.

 

Ennél kisebb asztalnál tárgyal majd az MKP és a Most-Híd delegációja. Kép: Körkép.sk

 

Íme, az egyes megyék vizsgálata, ahol az MKP és a Most-Híd együtt, vagy külön-külön labdába rúghat.

 

Pozsony

 

Pozsonyban Ožvald Erzsébet, Pozsonypüspöki hol Mostos, hol független, hol MKP-s (bár sosem volt az MKP tagja), hol ez is az is polgármestere lehet megyefőnök-jelölt. Ožvald sokkal inkább akaratos, mintsem tehetséges politikus, így ha el is indítják, annak egyetlen oka lesz: hogy a párt legalább egy alispáni pozíciót megkaparintson (Ožvald Erzsébet egyébként most is megyei alelnök, de hallott róla bárki bármi mérvadót?)

 

A pozsonyi kerületben jelen pillanatban Pavol Frešo és a Smeres Milan Ftáčnik a két legesélyesebb jelölt, akikhez Boris Kollár csatlakozhat. Amennyiben Ftáčnik vállalja a jelölést, nehezen elképzelhető, hogy a Most-Híd vele szemben inkább Frešot támogassa.

 

Az MKP érdeke ezzel ellentétben az, hogy a végsőkig kivárjon, hogy végül a lehető legjobb, legesélyesebb jelöltet támogassa. A magyar párt legutóbb Pavol Frešo mellé állt be (a Most is) és jól tette. A széles koalíció négy képviselői helyet eredményezett az MKP-nak.

 

Németh Gabriella. Kép: MKP.SK

 

Javaslat: Mivel az MKP a szenci járásban nagyon erős, négy megyei mandátumukból három innen származik (Bárdos Gyula nem is indult). Németh Gabriella (MKP) szintén megyei alelnök, ráadásul Ožvald Erzsébethez képest jóval láthatóbb. Némi meglepetést okozva érdemes lenne megfontolnia a pártnak Németh Gabriellát (vagy Bárdos Gyulát) is indítani a megyefőnöki posztra, ezzel is növelve a mozgásteret és a lehetőségeket a megváltozott, egyfordulós játékszabályok mellett.

 

Nagyszombat megye

 

Talán itt a legtisztább a helyzet. Az MKP szinte biztos jelöltje Berényi József, aki szintén megyei alelnöki mandátumát tölti. Ráadásul eredményei is vannak, a galántai és a dunaszerdahelyi járásban jól látható eredményeket tud felmutatni. A megyei testületben kormányzó MKP népes, 12 fős frakcióval (7 a dunaszerdahelyi, 5 a galántai járásból) rendelkezik, ami tovább erősíti a megyefőnök-jelölt esélyeit.

 

Számolni kell ugyanakkor a Most-Híd kormányzati lehetőségeiből eddig látványosan kimaradt, a képességeit ráadásul messze meghaladó ambíciókkal rendelkező Gál Gábor jelölésével is. Gál az utóbbi hetek megnyilvánulásaival úgy a galántai járásban, mint a sajtóban már elég világosan jelezte, hogy érdekli a megyefőnök-jelölés. 2009-ben egyszer már indult, akkor 53% – 17,7 % arányban alulmaradt a jelenlegi megyeelnökkel, Tibor Mikušsal szemben.

 

Berényi József. Kép: MKP.SK

 

Berényi József 2013-ban 18,3 %-kal végzett a második helyen úgy, hogy a magyarok fele a Most-Hidas Nagy Józsefre szavazott. Egy Berényi – Gál párharc kimenetele tehát valószínűleg jóval egyértelműbb győzelmet hozna az MKP jelöltje számára, mint volt Nagy József indulásakor. Bugárék emiatt vélhetően nem nagyon merik majd bevállalni az MKP-val szembeni újabb vereséget.

 

A Smer négy éve ráadásul Tibor Mikušť támogatta, aki idén is indul. Gál mozgástere így eléggé behatárolt.

 

Nyitra megye

 

Amiről a Most-Hídnak nagy valószínűséggel le kell majd mondania Nagyszombat megyében, arra sokkal nagyobb esélye nyílhat a nyitrai kerületben.

 

Nyitrán ugyanis Besztercebányához hasonlóan egy nagy, szélsőséges ellenes (értsd, Kotleba pártja, az ĽSNS elleni) koalíció van születőben. A Smer jelenlegi megyeelnöke, Milan Belica mögé a Most-Híd támogatására is számítanak. A dolog pikantériája, hogy épp Belicával szemben indult négy éve Most-Hidas (és MKP-s támogatással) az a Tomáš Galbavý, aki azóta a vegyespártban politizál.

 

Tomáš Galbavý (jobbra) és Milan Belica. Kép: pluska.sk

 

Bugáréknak tehát két lehetőségük van: Vagy támogatni a Smeres Belicát egy szinte biztos alispáni posztért cserébe, vagy összeállni az MKP-val és saját jelöltet állítani. Egy ĽSNS – SaS-OĽaNO-KDH – Smer-(SNS) – MKP-Most-Híd felállás, a megosztódó szlovák szavazatok esetén akár befutó is lehet Bugárék emberének.

 

Besztercebánya megye

 

Itt az egyedüli kérdés, hogy milyen blokk tud felállni Marian Kotleba eliminálására, és ez mit eredményezhet az MKP, mint a Most-Híd számára. A magyar pártnak öt megyei mandátuma van, a vegyespártnak nulla. Az innen származó Simon Zsolt ráadásul időközben függetlenítette magát. A nagy kérdés az, hogy melyik párt hány mandátumot tud majd szerezni, és milyen egyezséget tud kötni a Kotlebával szembeni szlovák jelöltek valamelyikével egy esetleges alelnöki pozícióért cserébe.

 

Kassa megye

 

Zachariaš István személyében ez a harmadik olyan megye, ahol az MKP alispáni szinten kormányoz. Zachariaš jól is mozog ebben a közegben, korábban a Körképnek azt is elmondta, hogy megyei szinten jó az együttműködés a Smer és az MKP között. Amennyiben idén is sikerül 3-4 képviselői helyet hozniuk, és győz a koalíciós jelölt, maradhat minden a régiben. A Most-Hídnak Burdiga személyében egy megyei képviselője van.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!