Pedig nem volt könnyű, mert a tél beleadott apait, anyait, hosszú időre próbára tette kazánjainkat és idegeinket is! Mégis a nagy hideg ellen sokkal könnyebb védekezni füles sapkában, bundás cipőben, meleg sálban, kesztyűben és kabátban, mint a (h)idegbe nyúló emberi butaság ellen!

 

A nagy hidegen például akadozott (nem csak akkor) a kompjárat Vajka és Keszölcés között is jól megkeserítve az ott lakók életét. De ez már csak így van, néha még a Duna is befagy, nemhogy a csatorna! Állítólag öt-hat éven belül megépülhetne az a Duna felvízcsatornáján átívelő egyedülálló híd, mely a Vajkánál és Keszölcésnél közlekedő kompot helyettesíthetné. A híd ráadásul biztonságosabb, gyorsabb közlekedést biztosítana akkor is, amikor köd, vagy a befagyott csatorna miatt a komp nem közlekedhet.

 

De aztán jöttek a nagyokosok, és az Árpád Érsek vezette közlekedési minisztériumban egy ismeretlen tanulmány alapján kijelentették, hogy a híd nem jó megoldás, előnyösebb lenne az alagút, de ameddig az nem épül meg, addig marad az amerikai garázscég túlárazott működtetésű kompjárata. Csak ne fagyjon be a csatorna! Viszont roppant érdekes és felfoghatatlan a laikusnak, hogy egy pilléreken álldogáló magányos hídnál, amelyhez megvan az úthálózat is, jobb és olcsóbb megoldás egy alagút. Az alagút kapcsán akaratlanul is eszébe jut az embernek a korrupció mintapéldája, a túlárazott budapesti M4-es metróval összefüggő botrány, a nyilvánosságra került OLAF jelentés, a politikai és gazdasági felelősök lázas keresésére, utólagos tetemrehívása.

 

 hirdetes_300x300  

Mert ugye, ami a föld alatt és víz alatt (M4-es metró is átmegy a Duna alatt) történik, az kevésbé szembetűnő, kevésbé nyomon követhető, mint a föld feletti hídépítés! Mert a víz alatt közbejöhetnek láthatatlan, váratlanul felbukkanó akadályok, amik felturbózzák a költségvetést, késleltetik a befejezést, például egy óriásharcsa vagy egy jugoszláv búvárkém (Bacsó – Tanú). Persze lehet, hogy nem így van, csak a képzelőerő szüleménye a gyanú, de hogy egy felvízcsatorna alá építendő alagút olcsóbb lenne egy hídnál, nehezen elképzelhető…

 

De van itt más, a szokatlan januári, februári hideggel lazán összefüggő dolog is!

 

Nagy Lajos Január című novellájában a hőmérséklet csökkenését a szegénység növekedésével vonta párhuzamba. Szlovákiában is hasonló volt a helyzet idén télen! A nagy hidegben többet kellett fűteni, nagyobb volt a fogyasztás, és ráadásul felemelték a szolgáltatók a tarifákat is, ráment az emberek gatyája az energiaszámlákra.

 

Robert Fico kormányfő szerint indokolatlan volt az áremelés, és arra buzdította az embereket, hogy tépjék szét a januári számlákat, mára viszont a háztartások lekapcsolásról szóló figyelmeztetéseket kapnak a szolgáltatóktól azok a háztartások, amelyek szót fogadtak Ficonak, és nem fizettek, sőt az ügyfeleket már a szolgáltatás kikapcsolásával fenyegetik.

 

Most akkor kinek higgyenek az emberek?

 

A hitelességében megkérdőjelezhető kormányfőnek, illetve annak a szolgáltatónak, aki a kormányfő fejére nőtt? Amikor pár éve a sokak által szidalmazott Orbán bejelentette a rezsicsökkentést, olcsóbb is lett Magyarországon mindenfajta energiaszolgáltatás. Nem is akármennyivel, hiába tiltakoztak a magánkézen lévő szolgáltatók, hiába fenyegetődzött az EU, a magyar kormány ellenállt!

 

Szlovákiában viszont ezek szerint a szolgáltatók fittyet hánynak a kormányfőre! Több alkalommal elhangzott már, hogy a fejlettebb politikai kultúrával rendelkező országokban ilyen esetben a kormányfő veszi a cókmókját és eltakarodik, mivel nem szavahihető!

 

Kibekkeltük tehát a telet, Ficot viszont nem sikerült!

 

Nem azért, mert Fico erősebb a természetnél is, hanem az emberi gyarlóság és hatalomvágy miatt. Lassan egy éve már, hogy közvetve ugyan, de felvidéki magyar szavazatoknak is köszönhetően folytathatta Fico a kormányzást. A szlovákiai magyarok szavazatainak egy része ugyanis a Most-Hídra szállt, és Bugár Béla pedig pártját a kormánykoalícióba vezette, amivel megteremtette Robert Fico számára újabb négy évre a kormányzás lehetőségét!

 

Inkább lett volna tavaly hidegebb március….

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!