A Most-Híd Országos Tanácsa úgy döntött a hétvégén, hogy nem szavazza meg Ficonak az állami tisztviselők bérének befagyasztásáról szóló javaslatát. A SNS nyári próbálkozását követően tehát a vegyespárt is szembe mert szegülni a miniszterelnökkel.

 

Mondaná is az ember, hogy no lám, milyen karakán a legkisebb kormánypárt, konfrontálódott a legerősebbel! Bár meg kell állapítani, hogy nem egy lényeges politikai kérdésben tette ezt, csak a képviselők pénztárcájának duzzasztása érdekében!

 

Fico tudta jól, hogy a bérek befagyasztásáról szóló parlamenti szavazás összekötése a kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazással önmérsékletre inti a képviselőket, mivel a semminél jóval több a jelenlegi valamicske.

 

 hirdetes_300x300  

Várható volt tehát ezúttal is a kompromisszumos megoldás, és ez meg is született a koalíciós tanácson: januártól csak jelképes emelés, nem olyan, mint amire a képviselők szerettek volna – 1:0 Ficonak. Aztán majd egy törvény kidolgozása a komolyabb emelés módjáról júniusra – 1:1, egyenlítettek a bérek befagyasztásának ellenzői.

 

Kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt! Fico szokásos populizmusával szemben nem lehet túlfeszíteni a húrt egy, a választók szemében nagyon népszerűtlen témában, a képviselők bérének emelésében. Júniusban aztán már hol lesz a tavalyi hó…

 

Bugár is fellélegezhetett: elmarad a Fico által meglebegtetett bizalmatlansági szavazás a kormány ellen, így a saját politikai harakirije is.

 

Lenni vagy nem lenni? Bugárék már a politikai túlélésükre játszanak. Íme, az alternatívák

 

A másik politikai harakirije alól már nehezebben fog kibújni a pártelnök

 

Szinte az országos tanács határozatával egy időben nyilatkozott Bugár a TASR hírügynökségnek. A nyilatkozatnak szintén van politikai harakiriszerű üzenete a felvidéki magyaroknak: a Most-Híd ebben a választási időszakban nem fogja feszegetni az állampolgársági törvény módosítását:

 

 „A Most-Híd ebben a választási időszakban azokra a feladatokra összpontosít, amelyeket a párt választási programjából sikerült átültetni a kormányprogramba. A kettős állampolgárságra vonatkozó törvény nincs köztük.”

 

Elég nagy baj, hogy nem került be a kormányprogramba, hogy feltartott kézzel léptek be Bugárék a kormányba! Vajon a párt választási programja tartalmazta? Mert a nyilatkozatból ez nem derült ki egyértelműen. Viszont emlékszünk, hogy a Most-Híd nem mindig viszonyult ilyen elutasítóan az állampolgársági törvény módosításához.

 

A Radičová kormány programja tartalmazta a törvény módosítását, a koalíciós javaslatról (a Most-Híd is tagja volt a koalíciónak) 2011 februárjában szavaztak, nem ment át a törvénymódosítás! Bugár dúlt-fúlt mérgében, és azzal fenyegetődzött, hogy nem fog soha többé a koalícióval szavazni. Persze, nem tette ezt.

 

Azóta viszont változtak az idők, ennek a kormánynak a tagjaként újra szembesült a törvénymódosítással, de ezúttal szembeköpte magát, mert a választási időszak elején a Most-Híd képviselői, Bugárral az élükön nem szavazták meg Ondrej Dostál, Peter Osuský és Martin Poliačik által benyújtott javaslatot az állampolgársági törvény módosításáról. Most pedig megerősítette, hogy tabu ez a téma itt és most!

 

Most akkor melyik Bugár igazi arca, a 2011-es vagy a 2017-es? Vagy ennyire vátozóképes?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!