Négy politikai párt alkotja a parlamenti ellenzéket Szlovákiában, de szerencsére semmi sincs, ami összefogja őket az ellenzékiségen kívül. Ők így négyen együtt – SaS, OĽANO, ĽSNS, Sme rodina (Család vagyunk) nem fognak és nem is akarnak szorosan együttműködni, esetleg kormányozni, annyira mások.

 

Komoly kormányzási szándéka vélhetően csak Sulíkéknak és Matovičéknak van, Kotleba és Boris Kollár pártjának esze ágába sincs a kormányváltás, nekik a parlamentbe jutás a maximum, mindenkori ellenzéki szerepkörre születtek, egyéb politikai ambíciójuk nem lehet.

 

A szélsőjobboldali Kotlebáéknak jól sikerült betölteniük a Slota után maradt nacionalista űrt

 

 hirdetes_300x300  

Azzal sikerült meglepő módon berobbanniuk a szlovák politikába, hogy keményen és egyértelműen fogalmazták meg a lakosság nagy részét égető problémákat, mint például a cigánykérdést, de aztán nem tudtak egy tapodtat se továbblépni, hozzátenni valami újat, és hála Istennek, elszigetelve vannak a társadalomban. Az új kormányfő, Pellegrini programnyilatkozatának kritikájában sem hazudtolta meg magát a pártelnök Kotleba:

 

„ A kormány (Pellegrini kormánya) prioritásként a szeredi Holokaust Múzeum befejezését (kormány programnyilatkozatának 46.oldala) jelölte meg valamint azoknak a cigánytelepüléseknek a legalizálását, amelyek ellopott magánterületeken találhatók

 

(programnyilatkozat 53.oldala)“-  (Marian Kotleba: O smeráckej rošáda, ĽSNS honlapja)

 

A jó és populista témákat – migránskvóta ellenesség, határ- és hazavédelem, szlovák nemzeti öntudat – lenyúlja szalonképesebb formában a Smer és a Szlovák Nemzeti Párt. Megehet, idővel lépni fognak Kotlebáék, mint ahogy Magyarországon a Jobbik, elkezd enyhíteni majd a retorikáján, néppártosodik, „cukisodni” fog, ahogy ez a pesti szlogenben a Jobbik esetében használatos. Viszont jól kell mérlegelnie, hogy ezt milyen mértékben teszi, mert a cukisodással magyar testvérpártjához  hasonlóan könnyen elveszítheti a kemény magját.

 

Forrás: Dnes24.sk

 

A Sme rodina (Család vagyunk) olvashatatlan, kiszámíthatatlan, arctalan ellenzéki párt

 

Azzal, hogy a családra helyezte a hangsúlyt, rögtön nagyon „cukisan” kezdett. Mert kinek nem fontos a család? A családtalanoknak, azokból még kevesen vannak. A pártelnök Boris Kollárnak is nagy a „családja”, nyolc gyereke van, igaz, mind mástól, feleségtől egy se! Miniszterelnök-jelöltként nem igazán rúgna labdába ilyen habitussal!

 

De pártelnökként a keresztény hívő választóknál sem! Más témája nemigen van. Kissé fura is, hogy a kétes előéletű nagyvállalkozó pártvezérnek sikerült elnyernie a választók bizonyos részének bizalmát. Az 1965-ben született pártelnök kijelentette ugyan, hogy igazi családot szeretne alapítani, de eddig még nem találta meg az igazit – későn érő típus.

 

.A párt honlapjának szlogenje is semmitmondóan mond el nagyon „sokat”a párt céljairól:

 

„ A CSALÁD VA GYUNK politikai mozgalom – Boris Kollár létrejötte reakció a szlovákiai helyzetre, egyúttal az európaira is. Kívülről és belülről nagyon érzékenyen kíséri figyelemmel a szlovák családok veszélyezettségét.“

 

Forrás: Topky.sk

 

Tehát amennyiben a SaS és az OĽANO, mint jobboldali polgári pártok komolyan gondolják a kormányváltást, és miért nem gondolnák, másfelé kell kitekinteniük, mert nemigen számíthatnak a jövőben koalíciós partnerként a jelenlegi másik két parlamenti ellenzéki párttal.

 

Valószínűleg emiatt gondolhatták úgy, hogy együttműködni kívánnak a parlamenti küszöb közelében hosszabb-rövidebb ideje toporgó polgári ellenzéki erőkkel, amiből nem csak a szlovák kereszténydemokraták, hanem a Magyar Közösség Pártja is profitálhat.

 

 

Száraz Dénes

Nyitókép: hate-speech.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!