A Google rendesen megszedi magát nálunk, de ahogy Szlovákiához viszonyul az nagyon nem korrekt. Az államfő mégis hordja magával az embereit a szolgálati utakra.

Az októberi hónap kommentárjában Fero Múčka írását közöljük, mely a POSTOJ.SK-n jelent meg október 20-án. 

Tegyük fel, hogy harminc év körüli, plusz mínusz tíz év és menő. Azaz helyes startup életet él (nem kell, hogy startup legyen, elég azt hinni, hogy ez cool.) Ez esetben biztos voltak már ilyen helyen. Valamilyen tedexen, líderképzésen,vagy biztos körülnéztek már valamilyen spot-ban vagy hub-ban. És ott biztos találkozott velük, mert ők szintén ott voltak. Összefutott ott valakivel a Google-tól, vagy legalább valakivel a szlovákiai irodájukból. Végülis, ki lehet jobb a világ legjobb cégének embereinél melynek mottója Don’t be evil, a szlovák diákok is imádják, az iroda mennyezetén ejtőernyő van, és az államfővel repkednek?

google auto2
Google autó járja Pozsony utcáit 2014. július 1-én. Kép: Körkép.sk

Óvatosan azzal a cool érzéssel

Vegyül először a Google szlovákiai ténykedésének pozitív oldalát. A cég nálunk Google Slovakia néven szerepel, és annyi embert foglalkoztat, hogy az egy kezünkön is meg tudjuk számolni. Ők főleg a nagy ügyfelekkel való biznisszel foglalkoznak. A Google sok kommersz megoldást kínál, amik az egyszerű felhasználó számára kevésbé ismertek. Például nagy adatforgalom kezelést. A cég itt nem folytat semmilyen fejlesztést, nincs nálunk semmilyen programozói központja, semmi. Csak eladók és marketingesek.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2015) január, február, március, május, június, július, augusztus, szeptember.

Ez volt a jó oldala annak, hogy a Google itt van Szlovákiában. És most a rosszabbik oldala. A Google nálunk komoly bizniszt folytat. Maga a Google Slovakia ugyan alig két millió euró körüli forgalmat mutat ki, és mintegy 80 ezer eurós nyereséget, de ez csak a töredéke a társaság üzletelésének nálunk.

 hirdetes_300x300  

Az összes Youtube reklám, email hirdetések, vagy mindaz, ami a keresőkben megjelenik, azaz a biznisz lényege nem a szlovák leányvállalaton keresztül folyik át. A hirdetők a Google Írországtól kapják a számlát. Milyen összegről beszélhetünk?

Kulich
Rastislav Kulich, a Google Slovakia igazgatója. Kép: aktualne.sk

Hivatalos adatok nincsenek, a digitális ügynökségek, melyek figyelik a piaci forrásokat, 40 millió euró körüli összegre tippelnek. Mivel a haszon ezekből a bevételekből kifolyik, nem is adózik nálunk. Azt mondhatják, hogy globalizált világunkban, ahol egy magyar cég, mely kínai homeopatikumot árul, az amerikai cégnek ír vállalatán keresztül fizet azért, hogy a szlovákok lássák a hirdetését, nehéz azt mondani, hogy hol lenne a tisztességes adózni.

Nézze meg, hogy néz ki a szlovákiai Goggle. Az említett ejtőernyővel a mennyezeten.

De a Google üzletének a lényege pont hogy lokális. A cégek többsége, melyek használják ezt a reklámot, általában kicsik, legfeljebb közepes méretűek, és itt tevékenykednek Szlovákiában. A haszon ezekből a cégekből nem itt adózik. Jó, de ennek ellenére mondjuk azt, hogy a globalizált világban ez így megy. A cégeknek központjaik vannak valahol, és ott adóztatják a bevételeiket. De pont ez az, amit a Google nem tesz. Úgy, ahogy a Google is a legjobb programozó agyak megszerzésére törekszik, a legjobb könyvelőket is magának akarja tudni, a könyvelés optimalizálására.

A Google egész sereg spekulánst alkalmaz, akiknek feladatuk, hogy szerte a világon leányvállalatok hálóját hozza létre és működtesse. Valamint, hogy úgy oldja meg a pénzáramlást köztük, hogy a cégnek ne kelljen rendesen adót fizetnie. A különlegesség a Bermudák voltak, a jelszavuk pedig valahogy így hangozhatott – a Google is egy fiktív cég.

google auto3
A háttérben Google autó járja Pozsony utcáit 2014. július 1-én. Kép: Körkép.sk

Azzal, hogy Szlovákiában nem adózik, egyúttal igazságtalan előnyhöz is jut azokkal a cégekkel szemben, akik a Google biznisz partnerei és itt fizetnek adót. (A Google rengeteg kereskedelmi terméket és szolgáltatást kínál, a keresési funkció távolról sem minden, amivel foglalkozik.) Eric Schmidt, a Google egyik tulajdonosa azzal reagál a támadásokra, hogy a törvények szerint járnak el, a szabályokat pedig a politikusok hozzák. Persze azt már nem teszi hozzá, hogy  cége a világ legdrágább lobbistáit alkalmazza, hogy Brüsszelben, Londonba vagy Washintongban a számukra legelőnyösebb törvényekért lobbizzanak.

A Google nem csak hogy kutatást nem hoz Szlovákiába, de munkahelyeket vagy high-tech állásokat (vagy bármilyen munkát) sem teremt. A cég csak megszedi itt magát és kikerüli az adófizetést.

Rossz példa

Ennek ellenére cool cégnek van elkönyvelve nálunk. Ott van minden startupos rendezvényen (pedig a vállalat, pont hogy a startup ellentéte és az alkalmazottai sem a saját bizniszüket nyomják), leadership-ről szóló szemináriumon, programon és hasonló eseményeken. A promójukhoz nálunk bőven elég maga a Google márka, a szervezők majd összetörik magukat, hogy elfogadja a meghívást egy-egy “Google-trikós”. Néhány eseményt a cég vagy a menedzserei egyenesen szponzorálnak.  Ez aztán hiteles.

startuposok
Startuposok az elnöki gépen Andrej Kiskával. Kép: slovakia.usembassy.gov

A probléma az, hogy technológiai és startup cégként került fel képviselője a szlovák államfő gépének fedélzetére. Egy éve a szlovák startupperek azon nagy buliján, akiket a az államfő elvitt magával a Szilícium-völgybe és szerte Amerikába. Ezen a héten például Észtországban voltak, hogy megnézzék az ottani startupokat.

A Google egy olyan vállalat, amely Szlovákiához mostohán és inkorrektül viszonyul. A köztársasági elnök gépére – mint a hazai technológiai biznisz képviselője – nem való. Egyrészt nem csinál sem fejlesztést, sem kutatást nálunk, másrészt ellenpéldája a társadalmi szempontból felelősségteljes vállalkozásnak.

startupposok
Startuposok az elnöki gép előtt. Középen kék ingben Rastislav Kulich. Kép: Facebook

Hogy világvezető a technológiában? Na, és? A Penta saját korházaiban emberek százezreinek az életét és egészségét menti meg, ami ennél sokkal több. Mégis úgy érezzük, hogy ez nem mentség rájuk nézve.

Fero Múčka, Postoj.sk

Fordította: Tóth Líva és Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!