10 éven belül kéne megvalósulnia a Poltár járásbeli, az Ipoly folyóra épített vízierőműnek.

 

A bősi erőműhöz hasonló projekt összértékét jelenleg 1,2 milliárd euróra becsülik, a forrásokat egy kínai beruházó biztosítaná. A projekt érdekében Robert Fico kormányfő is lobbizott. Nem csoda, ugyanis  a kivitelező vállalat Jozef Brhel, a Smer mecénása érdekeltségébe tartozik.

 

A kínai-szlovákiai koprodukcióban megvalósuló projekt szlovákiai oldalán a Hyco nevű vállalat áll, amely már megkapta a vízerőmű megépítéséhez szükséges licenciókat. A vállalat felügyelőbizottságában helyet kapott Eduard Hulík.

 

 hirdetes_300x300  

Eduard Hulík a Smer elnökségi tagjának, Maroš Kondrótnak az asszisztense, ez utóbbi pedig Brhel gimnáziumi osztálytársa volt. Kondrót pedig a gazdasági minisztériumnál államtitkári poszton 1995 és 1998 között tevékenykedő Brhel asszisztense volt. Kettejük kapcsolatáról 2006-ban egy amerikai diplomata leirat is árulkodik, amit a Wikileaks hozott nyilvánosságra.

 

Kondrót ma az energiaügyi parlamenti bizottságot vezeti, ami a gazdasági ügyek bizottsága mellett működik. Ezen kívül a Kínai Népköztársaság Baráti Társaság szervezet elnöke –a vízerőművet kínai forrásokból építenék meg.

 

Kondrót ugyanakkor a beruházások támogatásával foglalkozó SARIO intézet egyik küldötte volt egy pekingi látogatáskor.

 

Príhovor predsedu vlády SR Roberta Fica v piatok 13. decembra 2013 na stretnutí najväčších exportérov Slovenska za účasti 250 zástupcov slovenských vývozcov, SOPK, SARIO, NADSME, SIEA v kongresovej sále hotela Bôrik v Bratislave. Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Maroš Kondrót a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Burian. FOTO TASR – Štefan Puškáš
A képen Maroš Kondrót, a semres energialobbi egyik főszereplője. Forrás: DennikN.sk

 

Összeférhetetlenség és inkorrekt állami eljárás

 

Az ipolyi erőmű kérdése nem újkeletű. Hogy Brhel érdekeltségébe tartozik, arról már tavaly is írt a szlovák nyelvű sajtó. A Hyco vállalat fő részvényese a DG-energy, aminek vezetői Ladislav Lőrinc és Stanislav Fuňa, ők ketten pedig a Pow-en vállalat elnökségében is jelen vannak. A Pow-en szintén Brhel érdekeltségébe tartozó vállalatcsoport része.

 

A Hyco vállalat felügyelőbizottságába a smeres Kondrót asszisztense, Eduard Hulík 2015-ben került. 2012-ben Hulík szerepelt a Smer választási listáján is.

 

Zuzana Čaputová ügyvédnő szerint, aki együtt dolgozik az Ipolyon építendő erőmű körüli összefonódásokat vizsgáló Via Iuris társulással, kétségek merültek fel az állam korrekt fellépését illetően.

 

„Ha az állam valóban minél hatékonyabban és minőségesebben szeretné biztosítani a projekthez szükséges forrásokat, akkor annak feltétele a objektivitás kell hogy legyen, vagyis az összeférhetetlenségek kizárása.”

 

OX5kpeZNQOW295oGN3TXwQ-Vo-firme-Hyco-ktor-m-zastre-ova-v-stavbu-elektr-rne-sa-objavil-asistent-poslanca-Smeru_aktuality
A Hyco vállalat kapcsolati hálója. Forrás: Aktuality.sk

 

Egy községet elárasztanának

 

Az első tervek az Ipolyra építendő erőműről még az 1970-es években kerültek napvilágra. A megépítése itt sem járna áldozatok nélkül: el kéne árasztani Vágó (Ďubákovo) községet. Az erőmű alsó része a málnapataki (Mlinec) duzzasztógáttal lenne szomszédos.

 

Az erőmű projektje jelenleg még csak az előkészítési fázisban van. A beruházók most azt vizsgálják, milyen feltételekkel térülne meg az 1,2 milliárdos projekt. A legfőbb gondot számukra az okozza, hogy Európában az elektromos áram nagykereskedelmi ára csökkent – bár ezt a lakosság nem annyira érzékeli.

 

Mozgás az ügyben viszont van: 2016 márciusában a Hyco vállalat informálta a gazdasági minisztériumot az előkészületek jelenlegi állapotáról. E szerint 2015-ben a pénzügyi források bebiztosításáról tárgyaltak. A projekt előkészületei két fázisban valósulnának meg.

 

Az első szakaszban kidolgoznák a projekt tervdokumentációját  a szükséges engedélyek kiváltásához. A második szakaszban pedig bebiztosítanák a pénzt az erőmű építésének elkezdéséhez, illetve a környezeti hatástanulmányok kidolgozásához.

 

A málnapatakiduzzasztó. Forrás: worldmapz.com
A málnapataki víztározó. Forrás: worldmapz.com

 

Fico, a lobbista

 

Robert Fico kormányfő két alkalommal is tárgyalt a kínai forrásokból pénzelt beruházás érdekében Li Ko-csiang kínai kormányfővel Bukarestben még 2013-ban. A találkozó után úgy nyilatkozott, hogy az erőmű kérdésében „intenzív párbeszéd” van folyamatban.

 

Egy évvel később a két kormányfő megint találkozott, a téma ezúttal is az Ipolyra építendő erőmű volt, ami után már nyilvánosságra került az is, hogy a szükséges licenc is gazdára talált. Nagyon érdekes, hogy a 2015 januárjában licencet megszerző szlovákiai Hyco vállalat mindössze 2014 második felében jött létre, és soha sem volt dolga még nagy projektekkel.

 

A gazdasági minisztérium tehát egy referenciákat teljesen nélkülöző vállalatnak adta oda a lincencet, amit azzal védett meg, hogy a cég fő részvényese, a DG-Energy referenciái viszont meggyőzőek.

 

1932689_atlas_sk
A szlovák (balra) és a kínai (középen) kormányfő 2013-as találkozójukkor . Forrás: Atlas.sk

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!