Milyen szakon tanuljanak tovább a középiskolások? Ez a legfontosabb kérdés az alapiskolát befejező pályaválasztók számára. Az oktatásügyi minisztérium közzétette a munkaerőpiac legkeresettebb szakirányainak jegyzékét.

 

A ’90-es években a szülők, élve a rendszerváltás adta lehetőségekkel, elég nagy számban olyan középiskolába küldték gyermekeiket, amelyektől azt várták, hogy majd jól fizető, nem kétkezi munkát igénylő szakmát ad csemetéjük kezébe. Az eredmény ma már ismert: túl sok a közgazdász, pszichológus, magas az elmélyülő strukturális munkanélküliség, nagymértékű a kivándorlás, miközben százezres nagyságrendű a munkaerőhiány a szlovákiai munkapiacon.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium most közzé tette azokat a szakirányokat, amelyek a legkeresettebbek a piacon, illetve azokat is, amelyekből túlkínálat van. Ez utóbbiak listája jóval kurtább, mint az előző.

 

 hirdetes_300x300  

„A cél az, hogy szabályozzuk a szakirányú oktatás kínálatát a munkaerőpiaci viszonyok függvényében”

 

magyarázza a minisztérium.

 

Forrás: SSJH.sk

 

Állami ösztöndíj, ha a keresett szakirányt választunk

 

Az Oktatásügyi Minisztérium honlapján olvasható állásfoglalás szerint a jövőben ösztöndíjban részesülnének azok a diákok, akik a minisztérium által meghatározott keresettebb szakirányban tanulnak majd tovább az alapiskola elvégzése után.

 

Az ösztöndíj nagysága a diák tanulmányi eredményeitől függ, de nem csak a tanulók, hanem az iskola is magasabb támogatásban részesül – a fejkvóta szerinti összeget az állam 10 százalékkal emelné egy-egy ilyen gyermek után.

 

A minisztérium elhatározta azt is, hogy csökkenti az iskoláknak járó normatív támogatás nagyságát az olyan diákok után, akik a munkaerőpiacon kevésbé keresett szakokon tanulnak. A támogatás csökkentésének mértéke itt is 10 százalék.

 

Forrás: dobrespravy.sk

 

Nem keresett szakok

 

Összesen négy olyan szakirány van, amivel – a minisztérium szerint – gyermekeink kevésbé tudnak majd érvényesülni. Ezek a következők

 

Környezetvédelem, képzőművészeti (festő), brand designer (szlovákul produktová tvorba) és művészi asztalos

 

Keresett szakmák

 

Több min 45 olyan szakmát említ a minisztérium, amire igény van a munkapiacon. Jelenleg 3682 diák tanul ezeken a szakokon. Felsorolunk néhányat:

 

Gyártósori operátor, lakatos, gépipari vagy építőipari bádogos, gépszerelő, gépszerelő és karbantartó (gépek és berendezések, gördülőállomány, tűzoltótechnika), elektrotechnikus (magasfeszültség, automatizációs technika, telekommunikációs technika, jelző- és biztonságtechnika, hűtő és fűtőberendezések), üvegipari operátor, minőségmenedzser vegyi laboratóriumban, vegyészeti informatika, vegyész-operátor, gumi- és műanyagipari operátor, biokémikus, cipőgyári technikus, cipész, nyomdász, kőfaragó, közlekedés-üzemeltetési és közlekedés-gazdasági operátor, vasutas, mezőgazdász (gépesítés vagy gazdálkodás), diplomás általános nővér, pénzügyér, stb.

 

A teljes lista ide kattintva érhető el

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!