Csallóköz felszín alatti ivóvízkészletét egyelőre nem fenyegeti veszély a vereknyei veszélyeshulladék lerakó szivárgása miatt – jelentette ki Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter mai sajtótájékoztatóján.

 

A szennyeződés a miniszter szerint csak a Vereknye, a Pozsonypüspöki és Főrév alatti talajt és vizeket érinti.

 

„Csölle (Rovinka), Dénesdtorcsmisérd (Dunajská Lužná), Dunahidas (Most pri Bratislave) és Annamajor (Miloslavov) lakosai nincsenek veszélyben a felszín alatti szennyeződés miatt“

 

jelentette ki Solymos a Vereknyén kialakult heves vitákra reagálva.

 hirdetes_300x300  

 

A Pozsonyhoz közeli településeken az egykori Dimitrovka gyár hulladéktárolójából talajba jutott szennyeződés olyan mértékben mérgezte meg a környéket, hogy a kúti víz nem csak fogyasztásra alkalmatlan, de sem fürdésre, sem önözésre nem alkalmas. Sőt, a talaj szennyezettsége miatt a növények fogyasztása sem javallott.

 

A környezetvédelmi minisztérium 30 millió euróért épít a tároló köré új szigetelést, amit eddig a bősi erőmű építésekor kivájtő földdel takartak el az emberek szeme elől. A vereknyei tároló állapotáról 2015-ben megjelent jelentés szerint a szigetelés csak néhány év haladékot ad arra, hogy az illetékesek megoldást találjanak, mert a szennyezés csak teljes szanációval szüntethető meg.

 

A környezetvédelmi tárca szerint ez a megoldás túl drága (a tanulmány szerint 114 millió euró) megoldás, és nem tartja reálisnak egy új tároló megépítésének lehetőségét.

 

A felszín alatti szennyeződés eddig kimutatott terjedése és kiterjedése. Forrás: DennikN.sk

 

Teraz.sk

Nyitókép:dennikn.sk

Kapcsolódó cikkek:

Milliókat érintő katasztrófa a Csallóközben. Ma a kormányhivatal előtt tüntetnek miatta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!