Példanélküli ítélet született Szlovákia egyik legtöbbet emlegetett korrupciós ügyében. A bíróság a faliújságtender-botrány kapcsán 9 és 12 évre ítélte annak két fő vádlottját.

 

A bazini Speciális Büntetőbíróság ma nem jogerősen 12 évi szabadságvesztésre ítélte Marián Janušeket és 9 év börtönt kapott Igora Štefanov. Mindketten az SNS egykori építésügyi miniszterei.

 

Az ítélet további 30 ezer eurós pénzbüntetést ró az elítéltekre, illetve 5 évre eltiltják őket mindennemű közbeszerzésben való részvételtől. A másodrendű vádlottakat – Zdenka Kudláčkovát, Radoslav Behult és Tomáš Labayt – a bíróság felmentette.

 

 hirdetes_300x300  

Az ítélet nem jogerős,m de Szlovákiában ez az első alkalom, hogy magasabb szintű politikusokat ítélnek el korrupció miatt.

 

„Valakit le kellett csukni, hogy megmutathassák, Szlovákia harcol a korrupció ellen”

 

mondta az ítélethozatal után nem sokkal Janušek a Denník N-nek.

 

A két minisztert hűtlen kezelés súlyos vétsége, hatalommal való visszaélés és közbeszerzések és nyilvános árverések manipulálása miatt csukják le.

 

A faliújságtender ügye 2007-ig nyúlik vissza, amikor egy 120 milliós közbeszerzési kiírást csak egy eldugott faliújságon hirdetett meg a két vádlott. Uniós forrásokról volt szó. A közbeszerzést két, állítólag Ján Slotához közeli vállalat nyerte meg. Miután kipattant a botrány, a szerződést az állam megszüntette, de akkor már 12 millió landolt a két kedvezményezett cég zsebében. Brüsszel egy centet sem fizetett át Szlovákiának a pályázattal kapcsolatban.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!