A mezőgazdasági miniszterasszonnyal folytatott kassai tárgyalás katasztrofális eredményére a többi gazdával együtt úgy döntöttünk, hogy május 4-ére, délután 14:00 órai kezdettel ismét traktoros tüntetést szervezünk – közölte hivatalos facebookoldalán az Élő Vidék (Vidiek žije) kezdeményezés.

 

„A problémák nem csak minket, földművelőket érintenek, hanem mindenkit, aki érti, hogyan kerül az asztalra az élelmiszer, hogy mit jelent az élelmiszerbiztonság, és van elemi igazságérzete”

 

fogalmaznak a felhívásban.

 

A traktoros tüntetésre Szlovákia több régiójában kerül sor, hogy pontosan hol, annak részleteiről hamarosan tájékoztatják a nyilvánosságot. A tüntetésre traktorokkal és más mezőgazdasági gépjárművekkel készülnek az első osztályú utakra a gazdák, a szervezők minden érdeklődőt várnak, aki akár autóval csatlakozna a megmozduláshoz.

 hirdetes_300x300  

 

„A mezőgazdaságot és vidékfejlesztést támogató szepességi, liptói, árvai, vágmenti, erdőháti, déli és közép-szlovákiai mezőgazdászok és gazdák, illetve gazdaszövetségek”

 

– írták a szervezők, akik a Gabriel Maťečná (SNS) mezőgazdasági miniszternek átadott Kassai felhívásban megfogalmazott követeléseik teljesítését kérik.

 

Mint például:

 

Az eredeti földtulajdon helyett kimért pótföldek használatával kapcsolatos jelenlegi állapot megtartása annak érdekében, hogy az ilyen pótföldeken tisztességesen gazdálkodó mezőgazdászok jogbiztonsága javuljon. Az 1992 – 2007 között érvényes földevidencióhoz való visszatérés, a pótföldekre való állami garanciával

 

A fiatal gazdák Állami Földalapból való földterülethez jutása feltételeinek javítása. A valódi mezőgazdasági tevékenységet kifejtő kezdő- és kisgazdák támogatása a nagy pénzügyi csoportok, oligarchák és a dánok előnybe helyezése helyett.

 

Független vizsgálóbizottság felállítása EU-s szakértőkkel, melynek az agrártámogatások körüli visszaélések és a gazdák által tett büntetőfeljelentések kivizsgálása lesz a feladata

 

A Szlovák Földalap által kiadott szerződések átértékelését vagy megszüntetését, és átlátható, igazságos szabályok kialakítását a földek odaítélésénél, ez utóbbit úgy, hogy elsősorban a helyi fiatal kisgazdák élvezzenek előnyt;

 

Mezőgazdasági Bizottság létrehozása, amely kötelező és állandő stratégiai és tanácsadói partnerséget nyújtana a mezőgazdasági minisztériumnak, elsősorban a törvényalkotásnál, valamint az agrárpolitika tervezhetőségének és javításának érdekében. A gazdák így hatékonyabban ellenőrizhetnék az agrárpolitikai intézkedéseket;

 

Bebiztosítani, hogy a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség csak olyan szubjektumoknak fizessen támogatást, akik jogi viszonyt tudnak felmutatni az adott földterülethez. Azaz csak annak, akinek a föld a tulajdonában van, vagy bérleti szerződéssel rendelkezik, vagy a föld a póthasználatában van.

 

A felhíváshoz nem sokkal közzététele után csatlakozott a DOMÁCI FARMÁRI V OHROZENÍ nevű mozgalom is, az ő felhívásuk szerint minden megyei központú városban, illetve egyes járási székhelyen traktoros felvonulás lesz.

 

 

 

A csilizközi magyar gazdákat tömörítő ÉLŐ VIDÉK gazda platforn szintén a tüntetők között lesz. Az ő követeléseik többek között? a pótföldekre vonatkozó állami garancia megtartása és a fiatal gazdák földhöz való jutásának segítése.

 

Élő Vidék név alatt a magyar gazdák is szervezkednek – Matečná agrárminiszter a hatalom arroganciáját bizonyította

 

Körkép.sk

Nyitókép: dnes24.sk

 

További ajánlott írások:

 

Május 1-jével hatályba lépett a földbérletre vonatkozó törvénymódosítás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!