Szlovákia nem tud kikeveredni az év európai nemzetközi botrányából. Trinh Xuan Thanh hidegháborús időket idéző elhurcolásának ügye nem hogy tisztázódna, hanem még több érdekes kérdést vetett fel.

 

A Der Speigel német lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az ominózus vietnami csúcstalálkozó az állami fenntartású Bôrik hotelben Pozsonyban az elrablást követő napon 11:00 és 17:00 között zajlott (Trinht Berlinből rabolták el, majd vélhetően egy bérelt személyautóval vitték Prágába, onnan pedig a GPS adatok alapján, a pozsonyi Bôrik hotelhez).

 

Denisa Saková belügyminiszter, aki a botrányban személyesen is érintett Robert Kaliňák ex-belügyminiszter második utódja, úgy nyilatkozott, hogy a vietnami küldöttség találkozója mindössze két órát tartott.

 

 hirdetes_300x300  

Szakértő: Személycserével is megoldhatták az elrabolt vietnami férfi kicsempészését a szlovák kormánygépen

 

Az Aktuality.sk információi szerint egyik állítás sem állja meg a helyét. A dsbchange.com repülőgépeket élőben követő internetes alkalamazásának naplózása szerint ugyanis a vietnami delegációt Pozsonyba szállító repülőgép  csak 13:11-kor landolt Pozsonyban.

 

A német TAZ napilap azt közölte, hogy az AIRBUS319-es szlovák kormánygép röviddel ebéd után szállt fel Moszkvából, és mintegy másfél órát repült.

 

Ennek fényében a Bôrik hotelbeli tárgyalásra nem kerülhetett sor korábban, mint 13:30. Pozsonyból Moszkvába aztán ugyanez a repülőgép már 14:53-kor fel is szállt, vagyis a találkozó nem tarthatott tovább 14:30-nál.

 

Kicsoda Trinh Xuan Thanh, a Berlinből elrabolt egykori vietnami kommunista párttag és mit követett el?

 

A Der Spiegel 6 órás és Denisa Saková két órás verziója sem állja meg a helyét. Hogy miért tartott ilyen rövid ideig a találkozó annak ellenére, hogy nagyon messziről érkeztek a vendégek, nem tudni.

 

Robert Kaliňák állítja, hogy a német hatóságok állításaiban több minden nem állja meg a helyét, ahogy azt is, hogy a kormánygépen nem volt sem eszméletlen, sem kábult személy, ami elrablásra utalt volna – az ex-belügyminiszter nyilván azt feltételezi, hogy el kell kábítani egy embert ahhoz, hogy elrabolják.

 

A szlovák kormány azonban a tagadáson kívül egyelőre nem tudott valódi cáfolattal előállni, és ez a körülmény továbbra is lappangó feszültséget okoz Berlin és Pozsony között – némileg beárnyékolta Peter Pellegrini kormányfő és Angela Merkel német kancellár berlini találkozóját is.

 

A Der Spiegel ráadásul úgy véli, hogy ha Trinht a szlovák kormánygépen csempészték ki, akkor „csak nagyon nehezen képzelhető el, hogy a Belügyminiszter hivatalnokai nem tudták, vagy legalábbis nem sejtették”.

 

Kaliňák elvitte Sakovát és Gašpart Hanoiba, majd Szlovákia besegített a vietnami emberrablóknak

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!