Egy bizottság dönt hétfőn a Magyarországon kóborló, majd befogott medve sorsáról – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szombaton az MTI-vel.

 

A közlemény szerint az Alföldön kóborló medvét Sándorfalva közelében péntek éjjel sikeresen befogták, a Szegedi Vadasparkban várja a döntést további sorsáról. A bizottság dönt majd az állat szabadon engedéséről, illetve annak pontos idejéről – tették hozzá.

 

Péntek éjjel lőtték meg altató lövedékkel a Szegedi Vadaspark igazgatója azt a medvét, amely május végén először Nógrád megyében bukkant fel, legutóbb pedig a Csongrád megyei Sándorfalván látták.

 

 hirdetes_300x300  

A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását.

 

Magyarország mai területéről az 1850–1860-as években kipusztult. Az ezt követő másfél évszázadban csak egy-egy esetben fordult elő (1938 Mátraszele–Bárna; 1983 Zebegény), majd az 1990-es évek közepétől – a szlovákiai állomány gyarapodásával párhuzamosan – már történtek szórványos észlelések a Börzsönyben, az Ipoly mentén és a Bükk-vidéken is.

 

Legkésőbb 2014 elejétől pedig újra állandóvá vált a jelenléte Salgótarján környékén (Litke–Etesi-dombság, Karancs, Medves-fennsík, Felső-Tarnai-dombság); a következő télen már bizonyítottan át is telelt egy példány. A medve a felvidéki erdőségekből az Ipoly-völgyön keresztül juthat el a megtelepedésre alkalmas magyarországi élőhelyekre (Börzsöny, Mátra, Bükk-vidék.)

 

MTI/wikipedia/Körkép.sk

Nyitókép: hir.ma

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!