A világon jelenleg öt deklarált atomhatalom létezik: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország. Számos államról azonban tudható vagy gyanítható, hogy atomfegyverrel rendelkezik.

 

Igazoltan atomfegyver birtokában van India, Pakisztán, és Észak-Korea. Feltételezett atomfegyver birtokában lehet Izrael, míg Irán gyaníthatóan nukleáris fegyverprogramon dolgozik.

 

Download-5
Az öt deklarált atomhatalmon kívül számos államról gyanítható, hogy atomfegyverrel rendelkezik. (Kép: MTI).

 

Az atomsorompó szerződés

 hirdetes_300x300  

 

Az öt deklarált atomhatalom státusát hivatalosan is rögzítette az atomsorompó szerződés, amelyet 1968-ban kötött az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió, s amelyhez 1992-ben csatlakozott Kína és Franciaország. A megállapodásban az atomhatalmak kötelezték magukat arra, hogy nem adnak át nukleáris fegyvereket az azzal nem rendelkező államoknak, akiknek az egyezmény megtiltja az ilyen fegyverek előállítását vagy megszerzését.

 

A szerződés garantálja ugyanakkor a nukleáris technológiához való hozzáférés jogát békés célú atomenergia-szükségletük kielégítésére, feltéve, hogy atomiparukat alávetik a bécsi központú Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzésének.

 

Kételyek Izrael és Irán körül

 

Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy nukleáris robbanótöltet lehet a birtokában, egyben elutasította az atomsorompó szerződéshez való csatlakozást. Irán ugyan aláírta az atomsorompó egyezményt, de heves nemzetközi vitákat kiváltó atomprogramot indított. Állítása szerint célja az atomenergia békés célú felhasználása, azonban a többi nyugati hatalom úgy véli, tömegpusztító fegyver előállításán dolgozik.

 

Első atomrobbantási kísérletek az öt atomhatalomnál

 

Az első kísérleti atomrobbantást 1945. július 16-án hajtotta végre az Egyesült Államok, amely – eddig egyetlenként – a második világháború végén két atombombáját élesben is bevetette Hirosima (1945. augusztus 6.) és Nagaszaki (1945. augusztus 9.) japán városok ellen. Az első hidrogénbombát 1952. október 31-én robbantották fel Enewetak csendes-óceáni atollon.
A Szovjetunió 1949. augusztus 29-én hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását (a hivatalos bejelentésre szeptember 25-én került sor), első kísérleti hidrogénbombáját 1953. augusztus 12-én robbantotta fel. (A Szovjetunió felbomlása után az atomfegyvereket Oroszország „örökölte”.)

 

A britek, franciák, kínaiak is már robbantottak 

 

A brit atombombát 1952. augusztus 1-jén próbálták ki Északnyugat-Ausztrália közelében, az első brit hidrogénbombát 1957. május 15-én robbantották fel a Csendes-óceán egyik atollján. Franciaország 1960. február 13-án lépett be az „atomklubba”, amikor a Szaharában sikeresen kipróbálta első atomfegyverét. Az első francia kísérleti hidrogénbombát 1968. augusztus 24-én robbantották fel.

 

Kína 1964. október 14-én robbantotta fel első atombombáját, majd három évvel később, 1967. június 17-én első hidrogénbombáját.

 

MTI/HVG

Nyitókép: Hír.ma

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!